Alimentele procesate, vinovate pentru boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O porţie de  fast-food poate aduce organismului între 500 şi 800  de kilocalorii
O porţie de fast-food poate aduce organismului între 500 şi 800 de kilocalorii

Din cauza aditivilor conţinuţi, aceste produse sunt cauza a 70% din afecţiuni. Sarea şi E-urile din alimentele industrializate pot fi responsabile pentru apariţia bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer şi chiar a cancerului.

Un studiu realizat de cercetătorii australieni şi apărut în publicaţia „American Journal of Clinical Nutrition" arată că multe alimente procesate, mai ales sosurile şi produsele din carne, conţin prea multă sare, iar persoanele care le consumă în exces sunt expuse riscului de hipertensiune arterială şi de maladii cardiace.

Citiţi şi:

Intrăm într-o Europă modificată genetic?
Bananele şi perele cresc pericolul apariţiei cariilor

Cercetătorii consideră că alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care conţin peste 500 miligrame de sodiu la 100 grame, iar cele cu nivel mic conţin sub 120 miligrame sodiu la 100 grame.

Atenţie la aditivi!

Un alt pericol pe care îl presupun alimentele procesate asupra sănătăţii este dat de conţinutul de aditivi. În Uniunea Europeană există peste 300 de E-uri, dintre care 50 extrem de periculoase. Cele mai multe se găsesc în mezeluri, băuturi carbogazoase, brânză topită şi în alimentele de tip fast-food.

„După unele date recente, în medie, peste 300.000 de români frecventează zilnic restaurantele fast-food, vânzările având în continuare un puternic trend pozitiv", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, autorul cărţii „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".

Pericolul acestor aditivi asupra sănătăţii este şi mai mare ţinând cont că, prin asocierea alimentelor consumate pe parcursul unei zile, se depăşeşte cu uşurinţă limita permisă a aditivilor. „Alimentaţia nesănătoasă şi stilul de viaţă sedentar sunt cauza a peste 70 la sută din bolile care ne macină astăzi sănătatea", explică prof. dr. Mencinicopschi.

E-urile cresc riscul de deficit de atenţie

Aditivii alimentari pot duce la tulburări ale tiroidei (E127 eritrozină, colorant roşu pentru sucuri) şi ale rinichilor (E150 caramel, colorant care se găseşte în biscuiţi, sosuri, gogoşi, băuturi carbogazoase).

De asemenea, unii aditivi cresc riscul de apariţie a osteoporozei (E338, acid fosforic, folosit în preparatele din brânză), a maladiilor Parkinson şi Alzheimer (E621, glutamat monosodic, care se foloseşte pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor, preparatelor îngheţate) şi a deficitului de atenţie în cazul copiilor (E104 galben de chinolină, colorant galben pentru îngheţate, dropsuri, prafuri de budincă).

Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate cancerigene. Printre acestea se numără: E123 (amarant, care se găseşte în dulciuri) şi E214 (p-hidroxibenzoat de etil, care se găseşte în sucuri).

Citiţi care sunt cele mai riscante substanţe din farfurie şi care sunt alternativele sănătoase în suplimentul „Adevărul Sănătate" de mâine-dimineaţă.

Citiţi mereu eticheta

Reglementările Uniunii Europene obligă producătorii să specifice pe etichetă aditivii alimentari pe care i-au folosit. Specialiştii ne sfătuiesc să renunţăm la achiziţionarea unui produs dacă nu cunoaştem trei E-uri trecute pe etichetă.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite