Cum va fi vremea de 1 Decembrie: unde o iau razna temperaturile. Zonele care vor fi lovite de ploi și ninsori

0
Publicat:

Vremea se încălzește neașteptat în prima zi a lunii decembrie. Meteorologii vorbesc despre maxime termice neobișnuite. De Ziua Națională, românii se vor putea bucura de vreme frumoasă, însă în unele regiuni sunt așteptate ploi și precipitații mixte.

Zăpadă se anunță doar la munte FOTO Shutterstock
Zăpadă se anunță doar la munte FOTO Shutterstock

Mâine, de 1 Decembrie, va fi o vreme deosebit de caldă, pentru că vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se pot situa între 4 grade în extremitatea de nord a Moldovei până la 19...20 de grade în sudul Banatului. Sunt valori cu peste 8...10 grade peste ceea ce ar fi normal pentru o zi de 1 Decembrie în țara noastră.

În același timp trebuie să vorbim și de posibilitatea ca, în special în zonele intracarpatice, să cumulăm cantități de apă de 20 - 25 l/mp iar în Mureș, în Munții Apuseni dar și în nordul Carpaților Orientali, chiar valori mai mari, peste 40 l/mp.

La altitudini mai mari de 1800 m, în masivele montane din nordul țării, este posibil să consemnăm precipitații mixte, asociate și cu rafale de vânt de peste 80-100 km/h”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în exclusivitate la Antena 3 CNN.

20 de grade Celsius în sudul Banatului

Vineri, 1 Decembrie, conform meteorologilor, vremea se va încîlzi semnificativ faţă de zilele precedente, astfel încât în cea mai mare parte a ţării valorile termice se vor situa în general cu 8…10 grade peste mediile multianuale specifice începutului de decembrie. Temperaturile maxime vor fi de la 4 grade în extremitatea de nord a Moldovei, până spre 19…20 de grade în sudul Banatului, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 2 şi 12 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi mai mult noros şi va continua sã plouă pe arii extinse în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte, iar noaptea aria ploilor va fi în restrângere spre extremitatea de nord.

În nordul Crişanei şi al Transilvaniei se vor acumula cantităţi de apă în general de 20…25 l/mp, iar în Maramureş, în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, de peste 40 l/mp. La peste 1800 m, în masivele montane din nordul ţării, trecãtor mai pot fi precipitaţii mixte. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros, iar dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse, se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, unde vor fi rafale de peste 80…100 km/h, temporar în regiunile vestice, în general cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse şi în cele centrale şi sud-estice.

În București vremea va deveni caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar minima va fi de 2…5 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite