Alertă meteo. România, cuprinsă de ploi și vijelii. Cod portocaliu în 13 județe | HARTĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploi și vijelii sunt prognozate în estul și sud-estul țării, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Atenționarea cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a intrat în vigoare la ora 10.00 și va fi valabilă până luni, 7 august, la ora 6.00.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. 

Astfel de manifestări vor fi în prima parte a zilei pe arii restrânse și în restul teritoriului”, conform meteorologilor.  

În plus, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată emisă de ANM intră în vigoare duminică, 6 august, la ora 15.00, și este valabilă până luni, 7 august, la ora 3.00. 

În Moldova, Dobrogea și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp”, potrivit ANM. 

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Foto: Meteoromania
Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Foto: Meteoromania

De asemenea, valul de căldură va persista și va fi canicula pe parcursul zilei de duminică, 6 august, în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, dar și în estul Munteniei. De asemenea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 33-36 de grade Celsius.

Cod galben de caniculă și disconfort termic. Foto: Meteoromania
Cod galben de caniculă și disconfort termic. Foto: Meteoromania
Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite