Alertă meteo: cod galben de ploi puternice și furtuni cu grindină. Harta zonelor lovite de vremea rea

0
Publicat:

Vremea se strică în jumătate din țară. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până luni, 4 septembrie. Se anunță ploi puternice și furtuni cu grindină.

Vin ploi puternice FOTO Shutterstock
Vin ploi puternice FOTO Shutterstock

Conform meteorologilor, în intervalul 3 septembrie, ora 10.00 – 4 septembrie, ora 06.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în extindere treptată dinspre nord-vestul teritoriului.

Cod galben de vreme rea în mai bine de jumătate din țară FOTO meteoromania.ro
Cod galben de vreme rea în mai bine de jumătate din țară FOTO meteoromania.ro

Vor fi averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului (în general cu rafale de 55-70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, precum și în nordul Olteniei și al Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

În București, anunță ANM, în intervalul 3 septembrie, ora 10.00 – 4 septembrie, ora 06.00, vremea va fi călduroasă, cu o temperatură maximă în jurul a 33 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin ziua, însă pe parcursul nopții se va înnora treptat și vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperaturi apropiate de normalul perioadei

Duminică, 3 septembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va deveni instabilă, iar în vestul, nordul şi centrul ţării se va răci faţă de ziua precedentă, astfel valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

"Înnorările se vor accentua şi vor fi averse şi descãrcãri electrice în Maramureş şi în Crişana, iar mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea şi în Banat, Transilvania şi în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zonele de munte. În regiunile sudice şi sud-estice, ziua va fi predominant însorită şi călduroasă, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local în a doua parte a nopţii", anunță ANM. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel cã în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apã vor fi de 15-20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp. Vântul se va intensifica în timpul ploilor, în general cu viteze de 50-60 km/h şi izolat vor fi vijelii şi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi de la 20-22 grade Celsius în nordul teritoriului până spre 32-33 grade în Câmpia Română.

 În București, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin ziua, însă pe parcursul nopţii se va înnora treptat, iar mai ales spre finalul intervalului vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 31-33 grade Celsius, iar minima se va încadra între 15 și 17 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite