Se răcește și vin ploile torențiale. Cât ține episodul de vreme rea, când se întoarce căldura

0
Publicat:

Vremea se răcește în vestul, centrul și nordul țării și va deveni instabilă. De luni, temperaturile scad și în sud-est. Meteorologii anunță că schimbarea de vreme va dura doar până marți, când se va încălzi din nou.

Vremea se schimbă radical FOTO pixabay.com
Vremea se schimbă radical FOTO pixabay.com

Duminică, 3 septembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va deveni instabilă, iar în vestul, nordul şi centrul ţării se va răci faţă de ziua precedentă, astfel valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

"Înnorările se vor accentua şi vor fi averse şi descãrcãri electrice în Maramureş şi în Crişana, iar mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea şi în Banat, Transilvania şi în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zonele de munte. În regiunile sudice şi sud-estice, ziua va fi predominant însorită şi călduroasă, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local în a doua parte a nopţii", anunță ANM. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel cã în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apã vor fi de 15-20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp. Vântul se va intensifica în timpul ploilor, în general cu viteze de 50-60 km/h şi izolat vor fi vijelii şi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi de la 20-22 grade Celsius în nordul teritoriului până spre 32-33 grade în Câmpia Română.

 În București, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin ziua, însă pe parcursul nopţii se va înnora treptat, iar mai ales spre finalul intervalului vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 31-33 grade Celsius, iar minima se va încadra între 15 și 17 grade Celsius.

Precipitații pe arii extinse

Luni, 4 septembrie, vremea se va răci şi în sudul şi sud-estul ţãrii, astfel cã valorile termice diurne se vor situa local sub normalul climatologic specific începutului de septembrie. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil în vest şi în extremitatea de sud-est, iar în restul teritoriului va prezenta înnorãri temporar accentuate şi vor fi averse, posibil însoţite şi de descărcări electrice, pe arii extinse în Oltenia, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, vestul Dobrogei, precum şi în zonele montane şi submontane. Izolat cantitãţile de apã vor mai depăşi 15-20 l/mp. Noaptea cerul se va degaja în mare parte din ţară, iar ploi slabe vor mai fi pe arii restrânse în extremitatea de sud, de sud-est şi la munte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în est şi în sud-est şi pe alocuri în extremitatea vestică a ţării şi la munte şi doar izolat în celelalte zone, în general cu viteze de 45-55 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 27 grade Celsius, local mai ridicate în estul Munteniei şi în Dobrogea pânã spre 28-29 de grade, iar cele minime se vor situa între 10 şi 21 grade Ceelsius. Spre sfârşitul intervalului, pe areale restrânse, se va forma ceaţă.

Și în Capitală, vremea se va răci faţă de ziua precedentă. Cerul va avea înnorări pe parcursul zilei când vor mai fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări, ce vor atinge viteze în general de 40-45 km/h. Temperatura maximă va fi de 25 grade Celsius, iar cea minimă de 14-16 grade Celsius.

De marți, 5 septembrie, vremea se va ameliora, iar valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în intervalul anterior, urmând a se situa în jurul normelor perioadei.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite