Voronin desfiinţează trenul „Prietenia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa feroviară care face legătura între Bucureşti şi Chişinău a devenit „Moldova“. Campania antiromânească a comuniştilor din Republica Moldova loveşte, mai nou, în singurul tren care leagă capitala României de Chişinău.

Trenul Chişinău - Bucureşti, care anterior se numea “Prietenia”, şi-a schimbat după manifestaţiile anticomuniste din 7 aprilie denumirea în “Moldova”. Mai mult, inscripţia Chişinău- Bucureşti de pe vagoane este acum în limba rusă, scrie “Jurnal de Chişinău”.

Oleg Chiriuşenco, şeful Serviciului de călători, a precizat că este vorba de o eroare apărută la schimbarea vagoanelor. “Vagoanele din componenţa acestui tren au fost schimbate cu cele de la trenul Chişinău-Moscova, pe care scria „Moldova”, a declarat Chiriuşenco pentru “Jurnal de Chişinău”. Întrebat de ce inscripţia Chişinău-Bucureşti apare în limba rusă, acesta a insistat că angajaţilor gării le-a scăpat “o eroare”, care va fi reparată “în scurt timp”.

După 9 aprilie, când autorităţile din Republica Moldova au introdus vize pentru cetăţenii români, numărul pasagerilor din trenul “Prietenia” s-a redus drastic. În consecinţă, cursa feroviară circulă doar în zile pare, iar puţinii călători sunt cetăţeni ai Republicii Moldova sau cu dublă cetăţenie. În plus, firmele de transport care fac naveta România - Republica Moldova au precizat că printre pasagerii lor nu s-au aflat în ultima vreme cetăţeni români.

Îmbulzeală la cetăţenie

Între timp, mii de cetăţeni ai Republicii Moldova iau cu asalt oficiile poştale pentru a expedia scrisori prin care solicită redobândirea cetăţeniei române.  Sute de persoane au format în ultimele zile cozi la la ghişeele Arhivei din Republica Moldova pentru a-şi întocmi dosarele în vederea obţinerii cetăţeniei.

În acelaşi timp, oamenii s-au adunat şi la sediul Poştei Centrale din Chişinău. Publicaţia “Timpul” precizează că îmbulzeala s-a făcut simţită şi la Consulatul României din Chişinău. Aici, cererile sunt procesate în ordinea trimiterii prin poştă, iar prioritare sunt solicitările din anii 2005-2006.

Numărul celor interesaţi de cetăţenia română a crescut după ce Guvernul de la Bucureşti a modificat legea, în aşa fel încât procedurile de redobândire să nu dureze mai mult de cinci luni.

În urma îngrijorărilor apărute la nivel european, Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe, a precizat că România nu va acorda cetăţenia unui număr foarte mare de moldoveni. “Va fi o evaluare individuală şi oricum primele decizii se vor lua conform procedurii abia după cinci-şase luni”, a declarat Diaconescu.

Campanie

În ton cu acţiunile regimului Voronin, membri ai delegaţiei Republicii Moldova la APCE, printre care şi deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, au distribuit ieri la Strasbourg CD-uri cu un film acuzator la adresa României.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite