VIDEO Greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată: Tribunalul Bucureşti a decis că protestul este legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora 9.00 a început greva generală pe termen nelimitat a controlorilor de trafic aerian din cadrul Romatsa, care a generat întârzieri şi anulări de curse pe aeroporturile din România. Greva s-a încheiat după 3 ore. Tribunalul Bucureşti a decis că greva este legală.

UPDATE 16.32 „Dacă negocierile nu vor continua, greva poate fi declanşată în orice moment”

Liderul sindicatului Romatsa, Gabriel Tudorache, a declarat marţi, după decizia magistraţilor Tribunalul Bucureşti, care au stabilit că greva controloriilor de trafic a fost legală, că sindicaliştii au convenit suspendarea grevei, dar că această poate izbucni în orice moment dacă negocierile eşuează, după un avertisment cu 48 de ore înainte de încetarea lucrului.

"Eram convinşi că nu am greşit cu absolut nimic, aveam dreptate în totalitate, ştim că justiţia este corectă şi nu ne-am făcut nicio clipă probleme că această greva a noastră ar putea fi ilegală", a arătat Tudorache la finalul procesului. 

El a mai precizat că, dacă negocierile nu vor continua cu Ministerul Transporturilor, greva va fi declanşată din nou, cu un avertisment de 48 de ore înainte.

"Convenţia încheiată astăzi cu Romatsa privind suspendarea grevei este în conformitate cu legea în ceea ce priveşte posibilitatea de a suspenda o greva generală pe termen nelimitat, cu specificaţia prevăzută în lege că, în orice moment în care negocierile vor eşua şi vom constata că iarăşi ne blocăm, putem declanşa greva, cu respectarea legii, nu de pe o zi pe ala, ci cu 48 de ore înainte, în orice moment. În momentul de faţă această convenţie a fost încheiată în primul rând pentru că nu am dorit nici la început şi nici acum să producem probleme unor oameni nevinovaţi care efectiv nu au absolut nicio vină. Am fost obligaţi să ajungem în această situaţie. Dovadă clară este că am fost chemaţi la minister înainte cu două zile de declanşarea grevei de avertisment, respectiv ieri, înainte cu o zi de declanşarea grevei generale. Acesta este motivul pentru care am ajuns în această situaţie. Pe de altă parte, am stabilit ieri anumiţi paşi împreună cu ministrul Transporturilor, anumiţi paşi care ar putea ajută la deblocarea celor 50 sau măcar o parte din ele din revendicările pe care le avem", a mai arătat Tudorache.  

Liderul de sindicat a mai precizat că cea mai mare problema a Romatsa în acest moment este lipsa controlorilor de trafic aerian. "În acest moment considerăm că există şanse că cel puţin pentru o perioadă, dacă nu apar alte evenimente, să nu fim obligaţi să anunţăm din nou greva generală. Cea mai importantă problema este lipsa majoră de personal, de controlori de trafic şi personal tehnic şi meteorolog. Acesta lipsă de personal a fost sesizată şi de Autoritatea Aeronautică Civilă din urmă cu 6 ani, nu de acum. Planul de performanţă a fost făcut în mod eronat şi reprezintă un proiect de buget pe cinci ani. Nu a prevăzut nicio angajare, ci, din contra, s-au angajat să reducă posturile", a încheiat Gabriel Tudorache, liderul sindical al Romatsa.

UPDATE 15.00 Greva angajaţilor ROMATSA este legală, a decis Tribunalul Bucureşti

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile. 

UPDATE 14.47 Tribunalul Bucureşti stabileşte la ora 15.00 dacă greva este legală

Avocatul Romatsa a susţinut, la Tribunalul Bucureşti, că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanşării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliştilor a arătat că instituţia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu există controlori de trafic suficienţi, în schimb personalul administrativ este foarte numeros. Instanţa urmează să stabilească la ora 15.00 dacă greva este sau nu legală.

La începutul procesului, avocatul Romatsa a cerut încetarea grevei şi reluarea lucrului pe motiv că semnăturile membrilor de sindicat pentru acţiunea de protest au fost strânse în noiembrie 2016, înainte de demararea negocierilor dintre sindicat şi patronat. "Nu există un mandat valid pentru greva sindicatului. Deja s-au făcut paşi înainte şi s-au demarat o serie de proceduri”, a susţinut ap[ratorul companiei.

La rândul său, avocatul sindicatului din Romatsa a arătat că membrii sindicatului au parcurs toate etapele prevăzute de lege.

"Există procese-verbale de conciliere depuse la dosar. După acesta etapă nu s-a mai soluţionat nimic. Sindicatul nu consideră soluţionate o serie dintre cele 50 de revendicări. Revendicările angajaţilor sunt profesionale şi de text. La acest moment nu există un buget întocmit şi avizat de Consiliul de Administraţie al Romatsa. Revendicările nu au legătură cu salariile, dar au legătură cu acest buget. Nu sunt controlori de trafic suficienţi. Sunt turnuri de control din ţară care funcţionează cu trei oameni. Pentru a face noi angajări trebuie buget, buget care nu există. Oamenii lucrează ore suplimentare şi nu pot fi lăsaţi liberi deoarece nu are cine să între în tură. Nu sunt controlori de trafic dar există un număr foarte mare de personal administrativ”, a susţinut apărătorul sindicaliştilor, care a completat că, din punctul s[u de vedere, greva este legală şi a cerut instanţei să respingă contestaţia Romatsa.

UPDATE 14.00 Bilanţul celor trei ore de grevă la Romatsa

Şase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marţi, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni.

La sosire, cea mai mare întârziere o are o cursă Blue Air care vine din Roma şi trebuia să aterize la Otopeni la ora 12.10, însă este programată pentru ora 15.00.

La decolare, cea mai întârziere este la zborul Wizz Air de la Lisabona, care trebuia să aterizeze la ora locală 14.40 şi se estimează că va ajunge la ora 16.50.

Greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată, însă negocierile continuă, potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

”Conflictul de muncă nu s-a încheiat, el rămâne deschis, iar greva generală poate fi reluată, cu condiţia de a o anunţa cu minimum două zile în avans. E important şi ce se hotărăşte azi la tribunal”, a spus Diaconu, pentru News.ro.

UPDATE 13.00 Greva este suspendată, dar poate fi reluată oricând

Greva de la ROMATSA se suspendă temporar, însă dacă negocierile eşuează va putea fi reluată oricând fără parcurgerea etapelor intermediare, a anunţat marţi Gabriel Tudorache, preşedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian - ATSR.

„Având în vedere impactul negativ creat pasagerilor în urma acţiunilor de protest, Romatsa şi ATSR au convenit următoarele: conflictul se suspendă temporar începând cu ora 12.10, cu continuarea negocierilor; dacă negocierile vor eşua, greva va putea fi reluată fără a se mai parcurge etapele intermediare aferente conflictului de muncă”, a declarat Gabriel Tudorache.

UPDATE 12.25  18 zboruri au înregistat întârzieri din cauza grevei începute la 09.00 

video

UPDATE 11.50 Ministrul Transporturilor: Greva Romatsa se suspendă

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că se va suspenda greva controlorilor de trafic aerian. „În urmă cu 30 de minute am avut o discuţie cu Gabriel Turdorache (preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România - ATSR, Gabriel Tudorache, n.r.) şi în acest moment se lucrează la o convenţie şi greva va fi suspendată. Se va reveni la normal după ora 13.00”, a declarat, la Realitatea TV, ministrul Transportului.

Sindicaliştii, însă, nu confirmă declaraţiile ministrului. Ei spun că „există premise pentru încetarea grevei“, dar nu au semnat nimic şi, deocamdată, greva continuă.

UPDATE 11.40 Unui pasager i se refuză îmbarcarea de pe Otopeni la o cursa TAROM spre Heathrow, pe motiv că nu a călătorit cu aceeaşi companie şi la dus

UPDATE 10.44 Aeroportul Henri Coandă începe să se aglomereze, mai multe curse având întârzieri. Singurele zboruri anulate rămân cele şase curse Ryanair. Compania şi-a anunţat de aseară pasagerii că anulează zborurile. La biroul de bilete RyanAir este coadă, iar oamenii sunt nemulţumiţi.

colaj

„Sunt trei decolări şi trei aterizări ale Ryanair care au fost anulate, dar compania nu a anunţat că acestea ar avea legătură cu greva Romatsa. În rest, sunt afectate toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00”, a anunţat marţi oficialul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Henri Coandă.

UPDATE 10.10 La o oră de la declanşarea grevei, 6 curse au fost anulate: plecările şi sosirile programate spre Timişoara, Berlin şi Roma, toate operate de Ryanair.

Iordan Paiu, pasager: „Dacă greva e organizată, atunci nu mă deranjează, dar asta pare mai mult o răscoală. Nu există niciun fel de comunicare. E haos aici“.

Tabel zboruri anulate

   

UPDATE 10.00 Valentin Iordache, directorul de comunicare al aeroportului Henri Coandă: Nu avem informaţii din partea Romatsa cu privire la durata acestei greve. Sperăm să nu depăşim o perioadă ciritică, pentru că după 2 ore vor apărea problemele reale în procesarea pasagerilor pe aeroport. În intervalul de 2 ore, toate cursele programate au aterizat şi decolat, unele cu întârziere. Sunt afectate toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9. Încercăm prin toate mijloacele să minimizăm disconfortul pasagerilor care trec azi prin aeroportul Henri Coandă. Recomandarea noastră e să ţină legătura cu compania aeriană şi să vină la aeroport la timp, pentru că aceste întârzieri se vor propaga pe parcursul întregii zile. Sunt posibile întârzieri şi la cursele de seară, Important e să nu avem anulări. Greva afectează toate aeroporturile din România“. 

El a adăugat că salariile angajaţilor ajung şi la 21.000 de lei şi că nu acestea sunt cauza grevei. Sindicaliştii au precizat că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, „autorităţile au fost surde“.

Valentin Iordache - director comunicare aeroport Henri Coanda FOTO Mircea Barbu

Valentin Iordache FOTO Mircea Barbu/ Adevărul 

Conducerea Romatsa a cerut în instanţă suspendarera grevei, iar dosarul va fi judecat în cursul acestei zile.

Greva a devenit o certitudine luni, după ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au eşuat, iar călătorii nu pot afla din timp informaţii despre ce curse sunt anulate sau întârziate. 

”Există o singură diferenţă faţă de greva de avertisment: în conformitate, atât cu legislaţia naţională, cât şi internaţională, nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din Romatsa, nici domnul ministru, nici preşedintele României, care vor fi zborurile care vor fi afectate. Decizia se ia de la Eurocontrol, de la network manager, şi, în mod cert, astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola, este imposibil de precizat”, a declarat joi preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepţiile, categorie în care sunt incluse zborurile înalţilor demnitari (preşedinţi, şefi de guvern, miniştri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operaţiunilor de căutare-salvare.

În cele câteva ore cât ar putea dura greva controlorilor de trafic aerian, câteva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel naţional. 

”În mod normal, într-o zi de vară, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate în 24 de ore, în spaţiul aerian al României. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolările şi aterizările”, a declarat luni pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul internaţional Henri Coandă, cel mai mare al ţării, marţi sunt programate peste 300 de mişcări aeronave, aici fiind cuprinse decolările şi aterizările, la care se adaugă alte zeci de mişcări pe celelalte aeroporturi importante ale ţării, din Cluj, Timişoara sau Iaşi. 

Sindicaliştii spun că, în funcţie de evoluţia lucrurilor, pe parcursul zilei de marţi, îşi arată disponibilitatea de a suspenda greva. 

”Există şanse destul de mari ca această grevă generală, pe care am anunţat-o pe durată determinată, să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment exact că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră şi ceva. Toate lucrurile pe care le-am stabilit împreună cu ministrul Cuc la această întâlnire sunt aspecte care pot fi rezolvate (…) este vorba de un număr mare de acte care trebuie puse atât în pagină cât şi multe din ele aprobate”, spunea liderul sindical Gabriel Tudorache.

Există şi posibilitatea suspendării grevei în instanţă.

Romatsa a contestat în instanţă legalitatea grevei Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România, iar dosarul va fi judecat marţi, de Tribunalul Bucureşti, la secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au anunţat că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian. În lipsa unui acord, sindicatul care reprezintă interesele angajaţilor Romatsa a anunţat că în 30 mai, începând cu ora 9.00, va declanşa greva generală pe termen nelimitat.

După greva de avertisment, sindicaliştii spuneau că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, "autorităţile au fost surde".

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, declara atunci că angajaţii Romatsa nu vor intra în grevă generală, pentru că negocierile continuă. El susţinea că angajaţii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cât mai rapidă a contractului colectiv de muncă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite