Video Un român și-a ars economiile de-o viață ascunse în sobă. Decizia BNR VIDEO

0
Publicat:

Un român și-a ascuns economiile într-o sobă. Au fost descoperite abia după ce, fără să vrea, cineva din familie a dat foc bancnotelor ieșite din circulație. Cu teancurile arse, a mers mai apoi la bancă, în încercarea de a recupera averea. Decizia BNR a fost una surprinzătoare.

Banca Națională a României a postat pe pagina de Instagram a instituției un clip cu un teanc de bancnote vechi de 100 și 200 de lei, în mare parte distruse, video fiind însoțit de următoarea explicație: „Bancnotele din imagine au fost păstrate, cu scopul economisirii, în sobă! Posesorii le-au adus la sediul uneia dintre sucursalele BNR pentru a fi schimbate”.

Ce poți să faci cu bancnotele vechi distruse

Interesant este însă ce s-a întâmplat mai departe și care a fost explicația oficialilor Băncii Naționale a României (BNR): „Întrucât în urma verificării bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior - și anume prezentau elementele de identificare (seria și numărul), chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață - operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, iar contravaloarea lor a fost restituită integral!”.

bancnote distruse de focul din sobă
Teancuri de bancnote ascunse într-o sobă, arse Colaj BNR

Întrebarea de la final a reprezentanților instituției este una retorică: „Voi unde vă păstrați economiile?”. Tonul glumeț este prezent și în subtitrarea din filmarea care a devenit rapid virală: „Și leii sunt afectați de temperaturile ridicate”. Comentariul face bineînțeles referire la canicula din aceste zile, temperaturile fiind similare cu cele ale unui foc dintr-o sobă. 

Haz de necaz la postarea BNR

Internauții au făcut haz de necaz pe tema acestui subiect, minunându-se cum s-a ajuns ca banii să fie arși sau ascunși: „În sobă? Pe bune? În ce secol trăim?... Am avut și bunici la țară și cu sobă și cu wc afară, dar totuși să ascunzi banii în sobă, e la mintea cocoșului că se vor topi de la căldură.... Probabil cineva nu a știut și a încercat să aprindă focul pentru ceva anume... Mare chestie, bine că a avut ce pune în sobă...”.

Alții și-au amintit despre cazuri similare: „La mine stă o doamnă în vârstă și zgârcită, a ascuns de soțul ei bani în sobă, toamna târziu bătrânul a prins focul și bătrâna era să facă infarct când a văzut focul în sobă! Așa se întâmplă când te zgârcești în viață!”.

Unii au răspuns și întrebării BNR și au menționat fie că-și păstrează „economiile în congelator”, pentru a avea „bani gheață”,  fie în conturi bancare, ca să se bucure și de dobândă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite