Ce amenzi rişti cu trotineta. Pe unde n-ai voie. „Constituie contravenţie transportul pasagerilor pe trotinete electrice”

0
0
Trotinetă electrică Foto: Shutterstock
Trotinetă electrică Foto: Shutterstock

Cine crede că poate merge oricând şi oriunde cu trotineta electrică se înşeală. Ca şi în cazul bicicliştilor, şi pentru utilizatorii de trotinete electrice există o serie de reguli a căror nerespectare atrage amenzi.

Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

Pentru a conduce o trotinetă electrică sau o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă cel puţin 14 ani, iar casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

„Se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice. Se interzice conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică”, precizează, vineri, IPJ Argeş.

Îmbrăcămintea reflectorizantă, obligatorie pe străzile fără iluminat public

De asemenea se interzice conducătorilor de trotinetă electrică sau de bicicletă, după caz, să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor, fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

„Nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei) sau cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei)”, precizează IPJ Argeş.

Când eşti pasibil de amendă

Iată şi care sunt faptele contravenţionale ce pot fi săvârşite de conducătorii de trotinetă electrică sau bicicletă şi amenzile aferente.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce poate fi cuprinsă între 580 şi 725 de lei: 

- traversarea drumului public pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz; 

- transportul pasagerilor pe trotinete electrice, respectiv situaţia în care conducătorul de bicicletă transportă o altă persoană, cu excepţia situaţiei în care transportă un copil în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce poate fi cuprinsă între 870 şi 1.160 de lei: 

- conducerea fără utilizarea mijloacelor de iluminare şi a dispozitivelor reflectorizant-fluorescente, în stare de funcţionare pe timp de noapte, precum şi nerespectarea interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante; 

- nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului;

- nerespectarea interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta.

Poliţiştii argeşeni recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte toate regulile de circulaţe şi să adopte o conduită preventivă în orice deplasare, pentru a putea preveni sau măcar limita consecinţele unui eventual eveniment rutier.

Vă mai recomandăm şi: 

Elevii olimpici pot fi admişi la liceu fără examen. Cum se face înscrierea în clasa a-IX-a 

Pepiniera de olimpici de la Darabani. Şcoala din cel mai nordic oraş al ţării cucereşte concursuri naţionale

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite