Primăria Capitalei vrea interzicerea circulaţiei şi a staţionării trotinetelor electrice în unele zone şi propune amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei

0
0
Foto ilustrativă: Shutterstock (Arhivă)
Foto ilustrativă: Shutterstock (Arhivă)

Potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei, parcarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi pedepsită cu amenzi între 200-400 de lei.

Proiectul are ca scop condiţiile de folosire a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului Bucureşti. 

Potrivit Agerpres, amenzi între 200- 400 de lei urmează să fie aplicate inclusiv pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar. 

De asemenea, operatorii care nu deţin avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB vor fi pedepsiţi cu amenzi cuprinse între 1.000-2.000 de lei pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice. Amenzi asemănătoare vor fi aplicate şi pentru situarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel admis de PMB, în baza documentaţiei înaintate. În aceste situaţii, trotinetele electrice de pe domeniul public se vor ridica. 

Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât şi de utilizatori este interzisă: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în zona staţiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale. 

Operatorii îşi pot desfăşura activitatea pe baza autorizaţiei/licenţei/avizului de circulaţie eliberate de Direcţia de Transporturi. Costul pentru eliberarea autorizaţiei/licenţei de operator este de 5.000 lei/an. Pentru fiecare trotinetă precizată în contractul de delegare se percepe o taxă de eliberare sticker/plăcuţă autorizaţie de 200 de lei. 

Operatorii sunt obligaţi să mute trotinetele electrice în zonele stabilite în cazul în care există trotinete electrice parcate mai mult de 6 ore în afara acestora. Operatorii vor limita din aplicaţiile proprii circulaţia şi parcarea trotinetelor în zona Centrului Vechi. Municipalitatea va decide zonele de restricţie privind circulaţia trotinetelor electrice. 

Operatorul va avea obligaţia de a ridica trotinetele electrice staţionate în locaţiile interzise în maxim trei ore după ce a fost anunţat în prealabil de către autorităţi. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti sau Poliţia Locală de sector, fiind aplicată o taxă de ridicare de 50 lei/trotinetă. De asemenea, se va aplica o taxă de 5 lei/zi/trotinetă, pentru depozitare. 

Pentru a putea conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puţin 14 ani. 

Atunci când drumul dispune de o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pistă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. 

Parcarea trotinetelor electrice se face pe trotuar, în zone special amenajate. Utilizatorii pot parca trotinetele electrice în zonele stabilite de către operator (unde este posibil), cât mai departe de carosabil şi în locurile unde nu încurcă circulaţia pietonală. 

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, când se deplasează pe partea carosabilă. 

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficient şi sistem de avertizare sonoră. 

Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a  mai mult de o persoană pe un singur vehicul/dispozitiv electric. Trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie conduse numai pe un singur rând. 

În timpul circulaţiei pe drumurile publice, utilizatorii de trotinete electrice sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate. 

De asemenea, utilizatorului de trotinetă electrică îi este interzis să efectueze depăşiri ale autovehiculelor aflate în mers, precum şi să conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise. 

Utilizatorului de trotinetă electrică îi este interzis să circule pe trotuare, cu excepţia cazului în care pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor şi trotinetelor electrice sau trotineta electrică este transportată fără acţionare electrică pentru a fi parcată. 

Utilizatorului de trotinetă electrică îi este interzis să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, pe străzile şi drumurile din categoria P (pietruite) şi NR (nereabilitate). 

Este interzisă circulaţia trotinetelor electrice care depăşesc viteza maximă de 25 de kilometri pe oră, precum şi conducerea trotinetei electrice fără a ţine ghidonul. Se interzice utilizarea accesoriilor sau dispozitivelor mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căşti audio. 

Este interzisă parcarea trotinetelor pe carosabilul auto sau pe pistele de biciclete. 

București


Ultimele știri
Cele mai citite