Timpul atomic costă bani: 5.000 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ceas atomic costisitor stă înţepenit pe clădirea agenţiei de mediu. Lăudat că ar avea o întârziere de o secundă la un milion de ani,ceasul atomic de la Agenţia de Protecţia Mediului arată aceeaşi oră de trei luni de zile.

În urmă cu cinci ani de zile Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) din Oradea a cumpărat, pentru impozantul sediu, un ceas cu un diametru de 1,2 metri care are doar o secundă abatere, la un milion de ani. Ceasul era fixat din München. Pentru asta APM plătea în fiecare lună un abonament de 5.000 de lei. În urmă cu trei luni instituţia ceasul s-a oprit.

Nu diametrul, precizia şi nici măcar preţul, de 160 de milioane de lei vechi plătit pe ceas, au fost mândria conducerii
de la Agenţia de Protecţia Mediului, ci faptul că ceasul era sincronizat şi reglat printr-un sistem de înaltă precizie la un ceas atomic din München. La nici cinci ani după montarea sa ceasul atomic a înţepenit. Acele au renunţat să se mai mişte indicând de câteva luni bune ora 11.25. „A funcţionat o perioadă, chiar ne reglam ceasurile din casă după el, însă de ceva vreme nu mai funcţionează. S-a oprit”, spune Alina Chiş, o orădeancă care locuieşte vizavi de agenţie.

ABONAMENT REZILIAT


Conducerea actuală a Agenţiei de Protecţia Mediului consideră achiziţionarea ceasului ca fiind una foarte păguboasă.

„Preţul a fost unul cât se poate de mare, în 2003 au plătit pe el 160 de milioane de lei vechi, aproximativ 4.300 de euro la cursul valutar de atunci. Însă, ceasul are nevoie de întreţinere permanentă, iar reglarea sa şi abonamentul pe care trebuie să îl plătim firmei din Germania se ridica undeva în jurul a 5.000 de lei pe lună, o sumă foarte mare care nu se justifică a fi cheltuită pe aşa ceva”, spune Călin Mocan, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului. Deoarece firma din Germania nu a fost plătită trei luni consecutiv, nemţii au tăiat conexiunea cu ceasul din Oradea şi au reziliat contractul.

Pentru a fi repus în funcţiune, nemţii solicită plata şi pentru lunile în care acele ceasului au rămas nemişcate. „Nu ne permitem să plătim aceste sume. Va rămâne multă vreme aşa, arătând tot 11.25”, spune Călin Mocanu.

ÎN INTERESUL ORĂDENILOR

Augustin Dudaş, fostul director al agenţiei, susţine că achiziţionarea ceasului a fost făcută în „interesul orădenilor”. „Am dorit să le oferim şi noi, Agenţia de Protecţie a Mediului, ceva plăcut şi foarte util orădenilor. Având în vedere arhitectura clădirii am considerat că un ceas cu o astfel de precizie, cu o abatere de o secundă la un milion de ani este cea mai bună variantă”, spune Augustin Dudaş.

Acesta susţine că investiţia de 4.300 de euro era cu atât mai oportună cu cât din puzderia de ceasuri din Oradea, nu găseai două care să îţi indice la fel ora.

Înaltă precizie

Din 1978 se transmite pentru public, din localitatea Mainflingen, la 25 de kilometri sud de Frankfurt, un semnal radio pe 77,5 khz care dă ora exactă în Germania. Timpul oficial este calculat cu ajutorul a două ceasuri atomice cu cesiu, având o abatere de o secundă la un milion de ani.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite