Summitul NATO: România se alătură proiectului multinațional de dezvoltare a infrastructurii digitale a alianţei

0
Publicat:

În cadrul summitului NATO care marchează 75 de ani de înfiinţarea alianţei, prin ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, România a semnat scrisoarea de intenție pentru cooperarea multinațională în vederea dezvoltării și implementării de software pentru servicii de Cloud și Edge (Allied software for Cloud and Edge services – ACE), se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Programul ACE vizează îmbunătăţirea software pentru servicii de Cloud şi Adge
Programul ACE vizează îmbunătăţirea software pentru servicii de Cloud şi Adge

 Proiectul reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei NATO de Implementare a Procesului de Transformare Digitală și vizează dezvoltarea infrastructurii digitale a NATO.

România s-a alăturat astfel altor 21 de state aliate în efortul de a grăbi procesul de adoptare a modelului cloud, în vederea asigurării serviciilor, în beneficiul structurilor Armatei României și al forțelor aliate dislocate pe teritoriul statelor membre ale Alianței.

Prin dezvoltarea și implementarea soluțiilor software aliate, necesare asigurării serviciilor de tip cloud computing și edge computing/de tip interfață cu sistemele naționale, proiectul ACE va avea ca rezultat minimizarea riscurilor de securitate, asigurarea unei interoperabilități ridicate și a unor servicii sigure și scalabile, integrarea acestora într-o arhitectură care va permite partajarea datelor în domeniile de operații terestre, aeriene, maritime, spațiale și din spațiul cibernetic, se transmite în comunicatul MApN.

„Dezvoltarea unor soluții software de ultimă generație pentru serviciile de tip cloud  și edge reprezintă un obiectiv strategic major al țărilor aliate, care va contribui la menținerea coerenței și unității aliate, într-o lume dominată de competitori care testează permanent reziliența statelor membre în domeniul digital. Prin participarea la această inițiativă, ne asigurăm că suntem pregătiți să facem față provocărilor viitoare”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite