La summitul NATO de la Washington, România s-a alăturat inițiativei aliate în domeniul supravegherii din spațiu

0
Publicat:

Marţi, în cadrul summitului NATO de la Washington, alături de alte 16 ţări aliat, România a semnat Memorandumul de Înțelegere privind programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat” (APSS).

APSS jpg

Prezent la eveniment, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că discuţile s-au axat pe importanţa tehnologiilor spaţiale pentru realizarea obiectivelor de apărare, mai ales în actual context de securitate. Programul APSS va oferi cadrul necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spațial, în beneficiul aliaților și al Alianței, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operațional și un răspuns adecvat la noile amenințări.

Scopul Memorandumului de Înțelegere pentru Programul APSS este acela de a stabili cadrul necesar pentru gestionarea și implementarea programului, pentru a răspunde cerințelor și nevoilor NATO, informează MApN.

„Această inițiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea și consolidarea capacităților noastre naționale și colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte, care promovează inovarea și asigură accesul la tehnologii de vârf”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

Lansată oficial în 2023, inițiativa „Supraveghere Persistentă a Alianței din Spațiu” (APSS) este destinată să consolideze capacitățile NATO de a colecta și gestiona date spațiale, într-un mod eficient și coordonat, potrivit comunicatului MApN.

Programul APSS urmărește să îmbunătățească și să accelereze conștientizarea situației operaționale și să susțină procesul decizional în cadrul NATO, prin sporirea accesului la date, servicii și capabilități spațiale.

Această inițiativă inovatoare își propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează și distribuie informații, integrând tehnologii avansate, precum inteligența artificială, menținând avantajul tehnologic și îmbunătățind viteza și eficiența procesului decizional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite