Stenograme DIICOT. Mircea Băsescu îl suna pe Sorin Blejnar pentru a se interesa de "un prieten"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dosarul instrumentat de DIICOT - Braşov, în care fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, este acuzat de evaziune fiscală din afaceri cu combustibili - apare o convorbire telefonică a acestuia cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu. Potrivit stenogramei discuţiei interceptate de anchetatori, Blejnar şi Mircea Băsescu discută despre modalitatea în care ar putea fi ajutat un prieten al celui din urmă.

Mircea Băsescu: Mircea Băsescu deranjează.

Sorin Blejnar: Ştiu, ştiu.

Mircea Băsescu: Ce mai faceţi?

Sorin Blejnar: Pe aici, pe la instituţie, semnez tot felul de hârtii.

Mircea Băsescu: Aşa, tovarăşe, nu ne lăsăm. Dar ca nu ne pierdem timpu'...

Sorin Blejnar: nu ieşim din rutină.

Mircea Băsescu: Da'. Ce facem cu prietenul meu?

Sorin Blejnar: Stăm pe loc tot aşa. Tot cum a fost, aşa rămâne.

Mircea Băsescu: Aoleu! Nasol!

Sorin Blejnar: E mai bine pentru el şi pentru noi! S-au complicat lucrurile!

La scurt timp după publicarea stenogramei, Sorin Blejnar a susţinut că stenograma respectivă redă doar un pasaj din discuţia pe care a avut-o cu Mircea Băsescu şi că prietenul la care se referea acesta din urmă nu avea nicio legătură cu Fiscul. 

"Cu Mircea Băsescu vorbesc cam de trei-patru ori pe an. Soţia mea e din Magalia, dumnealui din Constanţa. Este vorba despre cineva din zona Constanţei care nu munceşte în zona fiscală sau a vămilor şi nici nu a făcut-o. Este vorba despre o persoană care nu are legătură cu funcţia mea. (...)Când este un conflict de notorietate  - conflictul pe care Victor Ponta îl are cu mine - un procuror, "copilotu" de curse al său, dă convorbiri trunchiate", a spus Sorin Blejnar.

La rândul lui, Mircea Băsescu a declarat, într-o intervenţie la RTV,  înregistrarea nu este completă, însă până la final nu şi-a putut aminti despre cine era vorba în convorbire.

"Nu vorbeam despre firme şi afaceri, ci despre un prieten de aici. Şeful Fiscului are rude pe litoral. Eu nu am făcut niciodată afaceri cu petrol", a declarat Băsescu precizând că această convorbire ar fi avut loc cu doi-trei ani în urmă. 

Pe 1 august, pe numele fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost deschis un dosar de evaziune, la DIICOT Braşov. În acest caz, el este acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 22 milioane lei, prin sprijinul acordat unui grup de afacerişti care nu au plătit taxele şi impozitele datorate statului din derularea unor tranzacţii cu combustibil. 

Dosarul este instrumentat de procurorul Marian Drilea, susţinut de premierul Victor Ponta pentru funcţia de şef al DNA, după expirarea mandatului lui Daniel Morar. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite