Rompetrol anunţă că este deschis dialogului cu angajaţii, după protestele de pe platforma Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100 de angajaţi ai grupului Rompetrol protestează pe platforma Petromidia FOTO Adevărul
Aproximativ 100 de angajaţi ai grupului Rompetrol protestează pe platforma Petromidia FOTO Adevărul

Rompetrol a anunţat că este deschis dialogului cu angajaţii săi, "în măsura în care cererile acestora sunt în acord cu legislaţia în vigoare şi nu periclitează stabilitatea financiară sau operaţională a companiei", după ce o parte a sindicaliştilor de pe platforma Petromidia au protestat luni.

UPDATE 18.51: Rompetrol susţine, într-un comunicat de presă, că obiectivul principal al companiei a vizat în această perioadă menţinerea locurilor de muncă şi a salariilor, ţinând cont că peste 25.000 de persoane, angajaţii şi familiile lor, beneficiază lunar direct sau indirect de activitatea platformei Petromidia.

"Obiectivul principal al companiei a vizat în această perioadă economică dificilă menţinerea locurilor de muncă şi a salariilor aferente, dar şi optimizarea activităţilor, reducerea costurilor şi finalizarea programului de creştere a capacităţii de rafinare la cinci milioane de tone, precum şi alinierea întregii producţii la standardele europene de calitate - Euro 5", se menţionează în comunicatul companiei.

Potrivit sursei citate, discuţiile cu reprezentaţii angajaţilor au respectat Legea dialogului social, care stabileşte cadrul şi principiile necesare găsirii unor soluţii echitabile tuturor părţilor.

"Grupul Rompetrol are o resposabilitate majoră pentru cei peste 7.700 de angajaţi şi a familiilor acestora, indiferent de domeniul de activitate - rafinare, petrochimie, mentenanţă, transport şi distribuţie a carburanţilor, vânzări sau servicii suport. Astfel, soluţionarea revendicărilor privind cuatumul primei de concediu şi a biletelor de tratament, dar şi a condiţiilor necesare încheierii noului contract colectiv de muncă trebuie făcute în limite rezonabile, raportate la condiţiilor economice dificile prin care trece întreaga industrie de rafinare europeană", se mai arată în comunicat.


Aproximativ 100 de salariaţi ai grupului Rompetrol care fac parte din Sindicatul Lucrătorilor de pe platforma industrială Midia Năvodari protestează, luni după-amiază, în faţa societăţii, reclamând nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, dar şi discriminări între sindicate.

Potrivit liderilor de sindicat, protestatarii acuză că se fac discriminări între sindicatele din Petromidia, susţinând că cei aproximativ 500 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor de pe platforma industrială Midia Năvodari, din toate cele şapte societăţi de pe platforma industrială, nu sunt informaţi asupra deciziilor luate de conducere împreună cu sindicatul reprezentativ, Petrochimistul, care are în componenţă aproximativ 80 la sută dintre angajaţi.

De asemenea, protestatarii sunt nemulţumiţi că liderii sindicatului Petrochimistul au negociat la sfârşitul săptămânii trecute cu conducerea Rompetrol o primă de vacanţă de 2.000 de lei, în loc de 3.500, aşa cum a fost în 2011.

În 2012 prima de vacanţă, tichetele de masă şi cele de odihnă şi tratament au fost suspendate, de comun acord, urmând să fie redate în acest an, dar la negocieri s-a obţinut o primă de vacanţă de 2.000 de lei şi numai bilete de tratament, nu şi de odihnă.

Potrivit liderilor de sindicat, oamenii vor protesta în fiecare zi, până în 19 ianuarie, între orele 13.30 şi 14.30.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite