Româncă condamnată la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru propagandă teroristă. Ce interdicție a fost decisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românca Florentina Liliana Gîdea a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 11 luni închisoare cu executare, fiind acuzată de propagandă teroristă. Femeia, aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, a mai fost acuzată în trecut de fapte similare.

Florentina Gîdea a promovat materiale de propagandă teroristă FOTO / captură VIDEO
Florentina Gîdea a promovat materiale de propagandă teroristă FOTO / captură VIDEO

Florentina Liliana Gîdea a fost condamnată și în iunie 2022 în alt dosar de Instanţa supremă la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare.

ICCJ a mai stabilit că femeia nu are voie, după ce iese din închisoare, să părăsească teritoriul României pe o durată de 4 ani şi 3 luni. De asemenea, ea are interzis de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei.

Florentina Liliana Gîdea a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie, potrivit Agerpres.

Fază avansată de radicalizare

Anchetatorii susţin că, aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, Florentina Liliana Gîdea a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu.

În cadrul materialelor accesate/diseminate de femeie erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, Florentina Liliana Gîdea a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia.

Procurorii menţionează că Florentina Liliana Gîdea a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-şi reluarea/continuarea activităţilor infracţionale la doar 6 zile după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.  

După cum a relatat Adevărul, în octombrie 2023, Florentina Liliana Gîdea, care ar fi recunoscută ca fiind singura femeie jihadistă din România, adeptă a temutei organizații teroriste Statul Islamic / Daesh, era în vizorul procurorilor DIICOT de aproximativ trei ani. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite