Rezoluție adoptată de judecători privind pensiile: Modificările ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor în funcție

0
Publicat:

O întâlnire de lucru între președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și vicepreședinții instanței supreme și conducerile curților de apel a avut loc astăzi la sediul ÎCCJ. Scopul acesteia a fost adoptarea unei rezoluții referitoare la stabilitatea statului magistraților.

Corina Corbu, întâlnire cu președinții curților de apel FOTO: Inquam Photos
Corina Corbu, întâlnire cu președinții curților de apel FOTO: Inquam Photos

„La data de 28 octombrie 2022, la sediul al  Înaltei Curți de Casație și Justiție, a avut loc întâlnirea de lucru dintre președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna judecător Corina Alina Corbu, însoțită de vicepreședinții instanței supreme, doamna judecător Gabriela Elena Bogasiu și domnul judecător Ilie Iulian Dragomir, și conducerile curților de apel”, se arată într-un comunicat transmis de Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Discuțiile din cadrul întâlnirii au privit „îmbunătățirea mecanismelor de unificare a jurisprudenței, inclusiv prin crearea unui parteneriat privind o Rețea națională de unificare a jurisprudenței, cu puncte de contact la nivelul tuturor instanțelor de ultim grad de jurisdicție, chestiuni legate de preconizata preluare a bugetului instanțelor, în ceea ce privește cheltuielile de personal, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și aspecte de actualitate privind informațiile apărute în spațiul public privind statutul magistraților și organizarea instanțelor”.

Potrivit sursei citate, participanții la întâlnire au convenit asupra adoptării unei rezoluții referitoare la stabilitatea statutului magistraților, garanție a independenței justiției, precum și cu privire la calitatea actului de justiție și unificarea practicii judiciare.

„În cuprinsul Rezoluției adoptate, președinții instanței supreme și ai curților de apel au reținut că atât vârsta de pensionare a magistraților, cât și cuantumul pensiei ocupaționale reprezintă de fapt o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și responsabilităților pe care le implică exercitarea acestor profesii, precum și a regimului de incompatibilități și interdicții care instituie limitări a unor categorii de drepturi fundamentale”, se arată în comunicat.

Rezoluția adoptată susține că se consideră necesară asumarea de către toate puterile statului a principiilor stabilității și previzibilității statului judecătorilor, cu evitarea experimentelor legislative. De asemenea, se arată că „orice modificări privind creșterea vârstei de pensionare ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor în funcție, să fie graduale, etapizate și corelate cu ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă”, iar o modificare a vârstei de pensionare „ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei magistraților cât și asupra organizării instanțelor”.

„De altfel, în contextul procesului legislativ privind adoptarea noilor ”Legi ale justiției”, chiar în această lună, Parlamentul României a reconfirmat în linii fundamentale aceleași condiții de obținere a pensiei ocupaționale actualmente în vigoare”, indică sursa citată.

De asemenea, rezoluția adoptată arată că „s-a apreciat că, repunerea în discuție, periodic, la intervale scurte de timp și în lipsa unor justificări obiective, întotdeauna în sens negativ, a statutului judecătorilor agravează situația resurselor umane, prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice a acestei funcții și are, în final, un efect negativ asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului”.

Avertismentul lui Predoiu

Ministrul Justiției a convocat o ședință a Consiliului de Management Strategic. Întâlnirea a fost convocată ca urmare a preocupărilor create în cadrul sistemului judiciar cu privire la o presupusă modificare a regulilor aplicabile sistemului de pensii.

Cu această ocazie, Cătălin Predoiu a explicat că „nu există, la nivelul Ministerului Justiției, în avizare, și nici la nivelul Guvernului, în dezbatere sau în procedura de avizare, ori de adoptare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească”.

Ministrul a atras atenția cu privire la o posibilă pensionare în masă în cadrul sistemului judiciar și „invită la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraților, prin raportare la reperele indicate supra la pct.3 și 5 din prezenta comunicare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite