Procurorii DNA au pus sechestru pe vila lui Sorin Oprescu şi pe un imobil al partenerei acestuia în vederea confiscării extinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au extins ancheta în cazul primarului suspendat al Capitale, Sorin Oprescu şi l-au acuzat de spălare de bani şi grup infracţional organizat, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro, potrivit unor surse judiciare citate de “Adevărul”.

Update Potrivit unui comunicat al instituţiei, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus, faţă de Mircea Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, în prezent suspendat din funcţie, aflat în stare arest preventiv în prezenta cauză, extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea, în concurs real cu infracţiunea de luare de mită, şi a infracţiunilor de

  • spălare de bani,
  • abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
  • constituire a unui grup infracţional organizat


Sursa citată arată că ]n aceeaşi cauză s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a cotei indivize de 5/6 dintr-un imobil situat în Bucureşti, sectorul 1, cu o suprafaţă utilă totală de 244,19 mp (inclusiv, logie, terasă, loc de parcare la demisol şi boxa) şi cota parte indiviză ce reprezintă 101,64 mp teren, ambele bunuri aflate în proprietatea lui Sorin OPrescu, până la concurenţa valorii de 1.264.531,8 lei.

De ce s-au pus sechestrele

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a unui imobil aparţinând partenerei de viaţă a lui Sorin Oprescu, situat în Bucureşti, sectorul 1,  până la concurenţa valorii de 2.411.019,01 lei.
“La dispunerea acestei măsuri s-au avut în vedere prevederile referitoare la confiscarea extinsă”, arată procurorii DNA.

Ştirea iniţială

Sursele citate au explicat că procurorii au aplicat sechetrul pe vila lui Sorin Oprescu şi pe un imobil care se afla pe numele partenerei de viaţă a acestuia. “Măsurile de punere a sechetrului asigurator sunt în vederea aplicării procedurii de confiscare extinsă”, susţin susrele judiciare. Ancheta în acest caz este aproape de finalizare. Oprescu ar fi fost adus luni la DNA pentru a i se comunica extinderea cercetărilor.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 9 octombrie, ca Sorin Oprescu să râmână încă 30 de zile în arest. Instanţa a respins contestaţia edilului şi a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti de prelungire a mandatului emis în 6 septembrie, în dosarul în care edilul suspendat al Capitalei este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 6 octombrie, o altă cerere a edilului de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arest la domiciliu.

Ce declara avocatul

Avocatul Alexandru Chiciu declara sâmbătă, pentru Mediafax, că apărarea anticipează o extindere a cercetărilor în cazul lui Sorin Oprescu, pe baza faptului că procurorii anticorupţie verifică celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscală.

"În toate dosarele mari, s-a mers iniţial cu o acuzaţie şi, după 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzaţiilor, în preajma momentelor în care au prelungit arestarea. Miercuri, în mod normal, ar trebui să se facă o nouă cerere de prelungire şi atunci, având în vedere practica procurorilor anticorupţie, la rândul meu, intuiesc faptul că vor proceda în acest sens", a arătat Chiciu.
Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu este pregătit să dea prima declaraţie în faţa anchetatorilor DNA în acest dosar, iar o solicitare în acest sens va fi făcută la DNA.

Averea

Sorin Oprescu are un teren intravilan în Ciolpani, judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, şi un teren intravilan în Predeal, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi. În Ciolpani, primarul Capitalei deţine şi o casă de locuit, de 480 de metri pătraţi. Oprescu mai are şi un apartament de 172 de metri pătraţi în Bucureşti.
Potrivit declaraţiei sale de avere, primarul Capitalei deţine obiecte de artă de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, şi bijuterii, ceasuri şi aparate electronice de 25.000 euro.
În conturi, Oprescu are 156.671 de lei şi 32.800 de dolari. În declaraţia sa de avere, primarul menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 lei şi 20.500 euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite