Primul pompier tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a revenit în ţară: „E treabă de făcut!”

0
Publicat:

Primul pacient român tratat în străinătate după exploziile produse la Crevedia a revenit cu bine în ţară, în noaptea de marţi spre miercuri.

FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Este vorba despre un pompier de 28 de ani din Bucureşti, care a primit îngrijiri şi tratament la Spitalul universitar Graz, din Austria, informează Guvernul.

"L-am întâmpinat în această noapte pe tânărul nostru pompier întors acasă după tratamentul medical în străinătate. M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună şi va putea să revină la viaţa normală în scurt timp. I-am mulţumit pentru curaj şi pentru că împreună cu colegii săi au intervenit să îşi salveze semenii şi să securizeze zona afectată de exploziile puternice. Avem veşti bune şi despre ceilalţi doi români trataţi în Austria. Pe ei şi pe toţi românii noştri pompieri şi civili îngrijiţi acum în unităţi medicale din străinătate îi aşteptăm cu bine acasă!", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat transmis de Agerpres.

Pompierul a spus că urmează o perioadă de recuperare și apoi se va întoarce la muncă: ”E treabă de făcut! Mi-au spus băieţii că îmi duc lipsa la DMV”, a spus pompierul.

Alexandru Rafila a vorbit, marţi seară, la Gândul, despre starea pompierilor răniţi în exploziile de la Crevedia. „La Milano este pacientul cel mai grav care este transferat, era la limită, evaluarea iniţială a arătat 80% din suprafaţa corporală (...) Este intubat. Şi celălalt pacient de la Milano este intubat, are 35% din suprafaţa corporală arsă”, a declarat Alexandru Rafila.

În prezent, 11 pacienţi cu arsuri mai sunt trataţi în unităţi medicale din afara ţării - în Belgia (doi pacienţi), în Italia (doi pacienţi), în Austria (doi pacienţi), în Germania (patru pacienţi) şi în Norvegia (un pacient), în condiţiile în care la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecţie civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia în unităţi medicale din străinătate.

Pacienţii trataţi în unităţi medicale din străinătate, precum şi cei trataţi în spitale din România pot fi însoţiţi de membri ai familiei. Aceştia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniţilor pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în şedinţa de Guvern din 31 august 2023.

Peste 50 de persoane, majoritatea pompieri, au fost rănite în urma exploziilor produse în 26 august la staţia GPL din Crevedia. Numărul celor care au decedat în urma deflagraţiilor a ajuns la cinci.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite