Parada militară de Ziua Națională a adunat peste 2.400 de militari la București | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada militară, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României adună peste 2.400 de militari și specialiști din diferite instituții importante, marcând cei 105 ani de la Marea Unire.

UPDATE 12.10 Parada militară de Ziua Naţională a României, organizată vineri în Capitală, s-a încheiat.

UPDATE 11.20 Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 87 de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", format din 100 de studenţi. În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Fondul sonor al defilării este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava" şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.


Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, de la pandemia de de COVID-19, transmisiunea televizată a paradei militare este realizată de Televiziunea Română, în calitate de „official broadcaster”. TVR asigură semnalul preluat de toate posturile private în mod gratuit.

Evenimentul, care are loc în Piața Arcului de Triumf din București, aduce împreună reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

250 de militari străini, prezenți la paradă. Care este programul evenimentelor din Capitală

Ceremonia militară, care începe la ora 11:00, va prezenta un impresionant dispozitiv de defilare alcătuit din aproximativ 150 de mijloace tehnice, inclusiv avioane și elicoptere care vor survola Piața Arcului de Triumf.

O parte importantă a paradei va fi reprezentată de aproximativ 250 de militari străini, reprezentând state precum Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Militarii străini vor defila cu 23 de mijloace tehnice, contribuind la atmosfera festivă care marchează Ziua Națională. După ceremonia oficială, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va avea ocazia să viziteze standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi deschise până la ora 14:00.

Evenimentele din București se vor încheia vineri la ora 19.00, odată cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care vor mărșălui pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

În întreaga țară, unități militare celebrează evenimentul prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară, iar Drapelul Național va fi arborat în toate instituțiile militare. În garnizoana Alba Iulia, ceremoniile vor continua cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul 'Marii Uniri', iar ulterior va avea loc o impresionantă ceremonie militară în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite