Oxford Analytica: România are de înfruntat o iminentă criză economică
0Firma internaţională de consultanţă Oxford Analytica prevede, pentru anul 2009, că noul Guvern al României are de înfruntat o iminentă criză economică, semne ale acesteia devenind deja vizibile în ultima parte a anului 2008, transmite Mediafax.
Experţii Oxford Analytica indică faptul că România se confruntă cu prima sa criză economică de la căderea comunismului, performanţa sa din 2008, cu o creştere economică record de 9,1 la sută în primele nouă luni, fiind încetinită semnificativ de criza financiară globală.
În ultimele trei luni ale anului 2008 politica monetară a fost revizuită şi marcată de restricţii, iar sectoare precum industria sau băncile au avut nevoie de sprijinul guvernului.
Nicio bancă din România, însă, nu a fost afectată semnificativ de tulburările din scena internaţională, deşi au existat probleme în acordarea de credite. Erste şi Raiffeisen au fost nevoite să şteargă datorii de câteva sute de milioane de euro în urma falimentului Lehman Brothers şi Icelandic, însă experţii Oxford Analytica prevăd o recuperare de profit pentru cele două, în contextul sprijinului oferit de statul austriac.
Oxford Analytica subliniază că deprecierea monedei naţionale va afecta persoanele care apelează la credite. Aproximativ 57 la sută din creditele făcute în România sunt în euro, iar Banca Comercială Română (BCR) avertizează că la o valoare a euro de 4,2 lei, debitorii ar avea mari probleme în plata creditului. Moneda naţională a înregistrat, în 29 decembrie, cea mai mare depreciere din ultimii patru ani, atingând pragul de 4,10 lei/euro. Leul a încheiat anul la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38 la sută faţă de prima cotaţie valabilă în 2008, când un euro valora 3,6102 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a fost, astfel, supusă la numeroase presiuni de a îmblânzi condiţiile pentru acordarea de credite şi de a garanta lichidităţi pentru împrumuturile interbancare.
Atât Fitch, cât şi Standard&Poor's, două din cele trei mari agenţii de rating internaţionale, au coborât ratingul României sub categoria de investment grade, subliniind capacitatea redusă a statului de a evita o criză financiară şi economică severă, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit. Respectivele decizii ale celor două agenţii au fost caracterizate, în România, drept "exagerări bazate pe dovezi nefondate", precizează Oxford Analytica.
Deficitul bugetar este un motiv de îngrijorare pentru România, potrivit experţilor Oxford Analytica, însă contracţia de credite ar putea ajuta la diminuarea acestuia. Noul guvern s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu BNR pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de întărire a finanţelor publice.
Concluzia evaluării asupra României este că semne ale unei crize economice au devenit evidente în ultimele trei luni ale anului 2008. Noul guvern - caracterizat drept o "coaliţie neaşteptată" - şi-a anunţat un program de guvernare bazat pe "realism şi dinamism, care oferă şanse reale de a evita consecinţe drastice ale crizei".