Judecătorii confirmă înţelegerea Radu Budeanu-DNA şi îl condamnă la 2 ani închisoare cu suspendare. Era acuzat că i-a dat lui Udrea 3,8 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Budeanu
Radu Budeanu

Tribunalul Bucureşti a fost de acord cu înţelegerea afaceristului Radu Budeanu cu procurorii DNA şi a primit o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că i-a dat Elenei Udrea o mită de 3,8 milioane de dolari din partea lui Bogdan Buzăianu pentru a păstra o serie de contracte păguboase cu Hidroelectrica.

„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie cu inculpatul Budeanu Radu Ion, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, (...) condamnă pe inculpatul Budeanu la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă. (...) atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 din Codul penal din 1969 referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe durata termenului de încercare”, se arată în minuta instanţei, citată de Europa Liberă.

I-au returnat cauţiunea

Patron al publicaţiilor Cancan, Gândul şi Prosport, dar şi acţionar la firma de salubritate Romprest, Radu Budeanu a fost ridicat de pe aeroport în urmă cu 5 ani şi pus sub control judiciar pe o cauţiune de 2 milioane de lei, fiind cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. După ce a renunţat la acuzaţia de spălare de bani, DNA i-a restituit lui Budeanu cauţiunea şi acesta a fost de acord cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare şi un termen de încercare de 4 ani.

Conform DNA „în prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani”, se arată într-un comunicat al Direcţiei anticorupţie.

Decizia nu va fi contestată

Acordul a fost trimis Tribunalului Bucureşti pentru a fi validat de un judecător. Decizia poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare, lucru puţin probabil să se mai întâmple, având în vedere că hotărârea a fost luată în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În dosarul iniţial, fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea şi consultantul politic Dan Andronic au fost trimişi în judecată, procesul fiind în procedură de Cameră preliminară la instanţa supremă. Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la Bogdan Buzaianu, pentru ca în schimb să menţină contractractele păguboase pentru Hidrolectrica cu firmele acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite