Ion Rădoi ar putea fi reangajat iar la Metrorex. De ce fusese supendat la prima reangajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Rădoi, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, ar putea fi reangajat din nou la Metrorex în urma unei decizii a Tribunalului București. Decizia nu este însă una definitivă.

Ion Rădoi s-ar putea reangaja la Metrorex FOTO: Inquam Photos
Ion Rădoi s-ar putea reangaja la Metrorex FOTO: Inquam Photos

„Admite acţiunea. Anulează măsura suspendării dispusă prin Decizia 233/7.07.2023. Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale și cu celelalte drepturi cuvenite, de la data de 10.07.2023, data suspendării contractului individual de muncă şi până la data reluării efective a activităţii. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale”, se arată în Hotarârea 5689/2023, pronunțată miercuri, 18 octombrie 2023, de Tribunalul București, potrivit ClubFeroviar.

Potrivit ClubFeroviar, la începutul lunii iunie Ion Rădoi a fost repus de instanță pe postul de subinginer în cadrul Metrorex. Însă, a fost din nou suspendat din funcție după o decizie a Curții de Apel București, care a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care Rădoi a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenței și șantaj.

Ce acuzații îi sunt aduse 

Procurorii DNA arată faptul că „prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care inculpatul Rădoi Ion şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021. Influenţa şi autoritatea in calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii DNA au făcut o trecere în revistă a istoriei afacerilor de la ieşirile de la metrou: „În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metroul , având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei lei.În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune.

Ulterior, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce ar fi funcţionau ilegal din luna septembrie 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite