Intrarea României în spațiul Schengen: experții UE, în inspecție în Timiș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți experți europeni au ajuns luni, 10 octombrie 2022, în județul Timiș pentru a reverifica dacă România este pregătită să intre în spațiul Schengen. România a mai fost verificată de experții Schengen în anul 2011. Condițiile tehnice erau atunci îndeplinite, dar decizia politică a fost nefavorabilă României.

Experții europeni au efectuat luni 10 octombrie 2022 verificări în județul Timiș FOTO Arhivă
Experții europeni au efectuat luni 10 octombrie 2022 verificări în județul Timiș FOTO Arhivă

Experții europeni care au rolul de a verifica dacă România este pregătită, din punct de vedere tehnic, să adere la spațiul Schengen au verificat luni, 10 octombrie 2022, mai multe instituții din județul Timiș.

Chiar dacă informațiile inițiale arătau că inspectorii vor merge în județele Timiș și Arad, potrivit unor surse apropiate dosarului Schengen, experții europeni au ajuns doar în județul Timiș.

Aici s-au împărțit în mai multe echipe și au mers la Vama Moravița, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara și Centrul pentru Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanților de Azil – Timișoara.

Polițiști puși să verifice o mașină în baza de date

Surse „Adevărul” au explicat că experții europeni au vrut să verifice sistemul de cooperare polițienească internațională, modul de returnare a celor care intră în România ilegal sau modul în care este combătut traficul de migranți.

Potrivit unor surse administrative, la Timișoara, experții Schengen au verificat inclusiv patrulele de poliție, chemând un echipaj de la Rutieră, căruia i s-a cerut să verifice în baza de date o mașină pentru care se cunoșteau numărul de înmatriculare și marca.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu a declarat că „descinderea” experților Schengen nu este una de verificare, ci de „informare”.

„Eu sunt mândru de activitatea instituțiilor din subordine”

„Doar astăzi, reprezentanți ai Comisiei Europene efectuează o vizită de informare cu privire la respectarea standardelor de către instituțiile din subordinea MAI. Până acum semnalele sunt bune. Nu este o vizită de evaluare. Evaluarea a fost făcută anterior și a fost favorabilă. Este doar o vizită de informare, că se mențin standardele. sunt mândru de activitatea instituțiilor din subordine”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul de Timiș a mai declarat că delegația europeană părăsește județul Timiș luni, urmând ca marți să efectueze o vizită la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și miercuri să meargă în Bulgaria.

Votul decisiv, în decembrie

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare. În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez, potrivit Euractiv, site-ul care a lansat informația referitoare la aderare.

Primirea în Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune. „Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e optimist că primirea României în Schengen e posibilă printr-un vot în luna decembrie, dar a precizat că nu există încă „o garanție” cu privire la acest lucru.

„Există această posibilitatea, dar garanția nu există încă. E bine să se știe că ne implicăm cu toții. Ne implicăm să fie acest lucru și eu, și guvernul, majoritatea europarlamentarilor, MAE lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus, recent, șeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite