Mircea Geoană: „Schengen este un gărduleţ pentru o echipă profesionistă“

0
0
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Mircea Geoană a discutat marţi seară despre  aderarea României la Schengen, despre imaginea ţării noastre în străinătate, dar şi despre alte probleme stringente, precum conflictul cu Ungaria. Totodată, Geoană a ţinut să adauge că „Schengen este un gărduleţ pentru o echipă profesionistă“.

Senatorul PSD  a  discutat la Realitatea TV despre imaginea României în Marea Britanie, dar şi în alte ţări ale lumii, arătând că trebuie să se lucreze la percepţia publică a ţării noastre „ca să nu ajungem iar la frunzuliţa de la Ministerul Turismului“.

 „Uitaţi-vă în Marea Britanie cât de prost merge imaginea României. Mă doare inima să vad astfel de lucruri“, a spus el.

E o chestie de reputaţie. În acest moment, cel mai important lucru este de a înţelege că riscul este imens şi prognozele de creştere economică  şi situaţia noastră  ca percepţie publică în străinătate vor avea de suferit.

Am avut o crimă odioasă în Italia, ce a fost atunci! Dacă nu facem un centru nervos care să cuprindă tot ce înseamnă: sector privat, profesionişti în comunicare, agenţii ale statului, vom ajunge in situaţia de a  avea o astfel de percepţie, de nu mai calcă nimeni pe aici. Un astfel de mecanism public-privat, ca să nu fie strict privat şi să ajungem iar la frunzuliţa de la Ministerul Turismului“.

„Traian Băsescu nu pot să spun că vrea răul României, dar s-a învăţat să aibă toată puterea“

Geoană a declarat totuşi că situaţia de acum poate fi reparată, iar aderarea României la Schengen nu este un obiectiv imposibil de atins.

„Eu am plecat ambasador la Washington când aveam vreo 37 de ani, eram un flăcău zgribulit printre toţi seniorii. În acel moment, România nu avea nici măcar clauza naţiunii celei mai favorizate. Nu existam. Ce am făcut eu şi cei de acasă, Emil Constantinescu, Ion Raţiu şi cei din conducerea partidului pe care îl reprezint? Ne-am apucat să muncim ca nebunii, nu puteam să ne complacem, eram ultimii de pe planetă.

Situaţia de azi  a României poate fi reparată, dar senzaţia mea este că România nici astăzi nu a învăţat cum se joacă jocul ăsta în România. Jocul în Europa este de geometrie variabilă. Cine spune că situaţia României este ireparabilă, nu are dreptate. Schengen este un gărduleţ pentru o echipă profesionistă“, a explicat Geoană.

El a spus că instituţiile statului sunt pervertite, dar misiunea de redresare a României nu este una imposibilă.

„Am vorbit cu privire la atragerea Germaniei într-un proiect care ne interesează aici în sud şi nemţii spun că sunt interesaţi. Ne invitau să jucăm un rol ambiţios. Trebuie să punem ordine într-o perioadă foarte descreierată. O să mai ia timp. Ministerul de Externe, Parlamentul României  sunt atat de date peste cap de hiperacumulare de putere şi de pervertire în mecanismul de administraţie publică, încât chiar şi pentru mine ar fi foarte greu să pun ordine, dar se poate face. Nu există misiune imposibilă“.

Despre preşedintele Traian Băsescu, Mircea Geoană a spus că „nu este rău intenţionat“, dar a provocat o serie de conflicte şi „a subordonat Guvernul României“.

„Nu cred că este rău intenţionat, dar modul de exercitare a puterii a fost atât de nefiresc şi atât de puţină capacitate de a crea echipe şi alianţe in jurul tău, coaliţii. Această încăierare între tot ce înseamnă pătură socială... De ce să pun sectorul privat cu cel public în conflict? Uitaţi-vă la modul în care a subordonat Guvernul României“.

În altă ordine de idei, Geoană a mai vorbit despre întoarcerea în PSD  a şefului SRI, George Maior.

„Sunt convins că George Maior va reveni în PSD când îşi va termina mandatul. Venirea lui înapoi în PSD este aproape obligatorie, dacă vrea să facă politică în continuare. Nu trebuie să surprindă pe nimeni, este un social-democrat, dar nu în timp ce conduce SRI“.

Despre Adrian Năstase, senatorul PSD a spus că este convins că va fi eliberat în luna martie, iar PSD „va reacţiona pozitiv“.

Nu am cum să nu mă gândesc la omul Adrian Năstase. Prin ce odisee şi tragedie a trecut acest om! Sunt convins că va fi în libertate acum, în martie. Sunt convins că a avut în această perioadă o lungă conversaţie cu sine însuşi. Partidul va reacţiona pozitiv, dar îi va fi interzis dreptul de a avea funcţii pentru o anumită perioadă“, a precizat el.  

Referitor la relaţia României cu Ungaria, fostul ministru de Externe a spus că „jocul pe care îl face astăzi Budapesta este unul periculos“, cu atât mai mult cu cât contextul european şi cel internaţional nu este unul favorabil rezolvării acestor conflicte.

„Eu am dat titlul parteneriatului cu Ungaria, pentru că acum 10 ani am vrut să dăm un semnal că,  indiferent cum privim trecutul istoric, în înţelepciunea şi maturitatea celor două părţi, am decis să punem bazele acestui parteneriat cu privirea către viitor.

Cine este lucid înţelege că jocul pe care îl face astăzi Budapesta este unul periculos, apelează la demonii trecutului, stafiile trecutului. Dacă ar fi fost o situaţie mai calmă - să nu fi văzut slăbiciunea Europei,  America îşi caută echilibrul - poate aş fi fost mai relaxat, dar când mă uit că anul viitor avem referendum cu privire la eventuala secesiune a Cataloniei, nu e joacă. Anul viitor avem referendum cu privire la viitorul Scoţiei, văd Belgia ţinându-se de un fir de aţă între valoni, flamanzi şi francofoni.

Avem de la 1918 o promisiune solemnă că îi vom trata pe maghiari ca pe cetăţeni ai acestei ţări, dar în clipa asta avem o problemă. Budapesta de fapt face un joc de pregătire pentru eventuala regionalizare din România. Credeţi că un ambasador vorbeşte că l-a apucat pe el inspiraţia? Ce se întâmplă acum va exploda“.

Întrebat dacă îi vom vedea pe Obama sau pe Kerry în România anul acesta, el a spus că este posibil „să îl avem pe Chuck Hagel în România“.

„Sper să îl avem pe Obama undeva anul viitor sau, în cel mai rău caz, până la finalul mandatului său“, a adăugat fostul preşedinte PSD.

Întrebat dacă a fost „trădat“, Mircea Geoană a răspuns că  „este un lucru care nu trebuie să ne afecteze dorinţa de a vedea PSD-ul rămânând principala forţă a României“.

„Cei cu care am lucrat au în continuare cu mine o relaţie bună. Toată lumea, aproape fără excepţie. Că s-au încolonat în altă direcţie, asta e altă chestiune. Oricare dintre noi este un viitor fost cineva. Aşa cum tratezi pe cineva care a fost lider, aşa vei fi tratat“, a conchis Mircea Geoană. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite