Gorghiu: Am transmis o îndrumare procurorului general pentru intensificarea activității de combatere a drogurilor

0
Publicat:

Ministrul Justiției a anunțat că i-a trimis o îndrumare procurorului general, Alex Florența, privind intensificarea activității în ceea ce privește combaterea drogurilor. Gorghiu susține că planul de acțiune trebuie să vizeze și componenta de recuperare a prejudiciului.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Arhivă
Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Arhivă

„Am transmis o îndrumare Procurorului General, Alex Florența, pentru ca Ministerul Public să intensifice activitatea de combatere a formelor de criminalitate care privesc sfera ilicitului de droguri. Planurile de acțiune trebuie să vizeze și componenta de recuperare a prejudiciului”, a transmis Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Justiției a subliniat că „date recente de la DIICOT confirmă că lupta împotriva fenomenului drogurilor necesită efort comun”.

Totodată, Gorghiu a precizat că ieri, 24 august, șapte persoane persoane au fost reținute în Constanța pentru trafic de droguri, trafic de persoane, spălare de bani, în urma unei anchete demarate în noiembrie 2022, în timp ce un alt traficant a fost prins la Cluj.

„4.665 de dosare au fost soluționate în 2023, deși efectivul de procurori este foarte redus. Ca să se înțeleagă situația bine: în Secția de combatere a traficului de droguri din structura centrală a DIICOT lucrează doar 14 procurori. Care au în lucru 7.000 de dosare pe droguri din care 2.700 au fost deschise în primele 6 luni”, a subliniat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a atras atenția, în urmă cu câteva zile, asupra  numărului mare de cazuri penale care au legătură cu drogurile. Ministrul Justiției vrea să inițieze o campanie de informare pe „Legea Anastasia”, astfel încât să fie înțeleasă de toată lumea.

În România este un număr foarte mare de victime ale accidentelor rutiere iar, pe de altă parte, evoluția numărului de fapte penale aflate în legătură cu drogurile este alarmantă. În momentul de față, circa jumătate dintre cei aflați în evidența serviciilor de probațiune sunt persoane condamnate pentru infracțiuni la regimul circulației, în special ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (art.336 CP) și ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (art.335 CP). De asta Parlamentul a și modificat legea, pentru că vedem toți ce tragedii aduc astfel de accidente: familii distruse, destinele frânte ale unor tineri, costuri materiale pentru acoperirea prejudiciilor, tratamente medicale sau proceduri judiciare”, suține Alina Gorghiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite