FOTO VIDEO Încă un mort în Afganistan. Un militar român, ucis în atentatul sinucigaş de azi de la Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un militar român de 38 de ani a murit la Kabul în urma atacului sinucigaş de azi dimineaţă din cartierul rezidenţial din capitala Afganistanului. Atentatul are loc la doar trei zile de la atacul în care un diplomat român şi-a pierdut viaţa şi altul a fost rănit grav, tot la Kabul. În acest al doilea atac cel puţin 10 oameni şi-au pierdut viaţa.

UPDATE Militarul român care şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în Afganistan este caporalul cls. a III-a Ciprian-Ştefan Polschi (38 de ani) şi îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, anunţă Ministerul Apărării.

UPDATE „Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă regretul pentru moartea militarului român şi este alături de familia îndoliată”, anunţă Ministrul Apărării. 

Imagine indisponibilă

Foto: EPA EFE

Militanţii talibani au revendicat joi atentatul sinucigaş cu maşină-capcană care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 35 de răniţi, informează Agerpres.

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Imagine indisponibilă

Foto: EPA EFE

Un purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj afgane a declarat că ţinta a fost un punct de control.

Mesajul preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe în urma atacului terorist comis la Kabul, Afganistan, soldat cu decesul unui militar român.

”Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieţii militarului român, care a decedat, în această dimineaţă, în Kabul, Afganistan, în urma unui atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra autovehiculului pe care-l conducea. Armata României este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor şi care-şi va face în continuare datoria, alături de aliaţii şi partenerii noştri, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, se arată în mesajul preşedintelui.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj de condoleanţe familiei

”Condoleanţe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul şi tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne şi obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm şi să luptăm cu toate forţele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură şi teamă. Sunt cu sufletul alături de cei aflaţi în durere şi reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acţiunile de instaurare a păcii şi stabilităţii în Afganistan”, a scris premierul pe Facebook.

Atacul se produce în plin proces de negocieri între SUA şi talibani.

Acesta este al doilea român ucis în atentate teroriste în ultimele zile în Kabul, după ce un diplomat de la ambasada României şi-a pierdut viaţa.

Atacul de luni

Un membru al misiunii diplomatice româneşti la Kabul a murit, iar un altul a fost grav rănit în urma atacului terorist petrecut luni noaptea în capitala Afganistanului.

Potrivit Ministerului nostru de Externe, românul ucis în atentat avea 43 de ani şi era membru al echipei de securitate a ambasadei. „Este un moment foarte tragic pentru România, în principal nu doar pentru misiunea noastră diplomatică acolo, nu doar pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru România, pentru că un om şi-a pierdut viaţa, practic, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. (...) Realmente şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Şi-a făcut datoria până în ultimul moment”, a spus ministrul de externe, Ramona Mănescu, când a aflat de atac. 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a venit miercuri cu mai multe detalii. „Când bârfiţi SIE, să ştiţi că îi bârfiţi şi pe oamenii aceştia care au murit apărând ambasada. Deci oamenii aceştia de la securitate, care sunt ofiţeri SIE, merită să fie pomeniţi de preşedinte astăzi", a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică.

Bărbatul care a fost rănit grav este în afara oricărui pericol şli urmează să fie transportat la un spital din Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

Atacul s-a petrecut luni seara, la ora locală 21.45. Talibanii au vizat complexul rezidenţial Green Village (Cartierul Verde) aflat undeva în zona de N-E a Kabulului. Green Village este un complex rezidenţial securizat, destinat doar străinilor, unde accesul este foarte dificil, chiar imposibil pentru localnici. Complexul, care este înconjurat de un gard imens de beton, adăposteşte sedii de firme şi organizaţii neguvernamentale, dar şi spaţii de cazare, terenuri de sport şi restaurante.

Camionul încărcat cu explozibil a intrat într-un gard, pe latura vestică şi a distrus o bună parte din el. S-a produs astfel o breşă prin care atacatorii au intrat în complex şi au început să tragă la întâmplare. Potrivit martorilor, schimbul de focuri a durat câteva ore. Explozia a fost devastatoare. A creat un crater uriaş în şosea şi a distrus zeci de clădiri pe o rază de câteva sute de metri.

Atacul, pe fondul anunţului privind o retragerea a trupelor SUA

Atacul s-a produs pe fondul informaţiilor privind o retragere importantă a trupelor americane din Afranistan şi în contextul pregătirii ţării pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 28 septembrie. Talibanii se opun alegerilor şi au anunţat că vor întrerupe procesul, în timp ce Kabulul a precizat că va asigura securitatea în timpul scrutinului. 

Atentatul s-a soldat cu 16 morţi şi 119 răniţi. Atacul a avut loc în timp ce principalul post de televiziune afgan Tolo News difuza un interviu cu reprezentantul american Zalmay Khalilzad, care discuta despre un potenţial acord cu talibanii care-şi doresc retragerea forţelor americane din cinci baze aflate pe teritoriul Afganistanului. Marţi dimineaţă, sute de locuitori furioşi au ieşit pe străzi, cerându-le străinilor să părăsească districtul. Unii dintre ei s-au urcat pe un zid care înconjoară Green Village, incendiind un turn de pază şi maşini de teren blindate aflate în parcarea din zonă.

Această tabără a fost bombardată frecvent şi atacurile ne-au distrus casele şi au rănit oamenii care locuiesc în această zonă. Oamenii şi-au pierdut vieţile şi mulţi alţii au fost răniţi din această cauză. Această tabără este amplasată într-o zonă rezidenţială şi ar trebui evacuată din acest district. Dacă tabăra nu este evacuată, oamenii vor continua să protesteze”, a spus locuitorul Mohammad Kamal Afghan. Green Village a fost deseori ţinta atacurilor. Mulţi străini locuiesc în complex, care este păzit de forţele afgane şi de agenţi ai unor firme private de securitate. Mai mulţi foşti ambasadori ai SUA în Afganistan au avertizat marţi, într-o scrisoare deschisă, asupra pericolelor de securitate ce le implică o retragere grăbită a militarilor americani înainte ca în ţară să fie cu adevărat pace, relatează AFP.

Citeşte şi:

Cine asigură securitatea în Green Village, complexul luat la ţintă de talibanii afgani şi unde se află şi ambasada României la Kabul

VIDEO Imagini şi mărturii ale atacului de la Kabul, în care şi-a pierdut viaţa şi un român

Românul mort la Kabul şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva colegii. Ministrul de Externe: „Atacul a vizat Ambasada României şi a ţinut câteva ore“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite