Dosarul „Rafo”. Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală şi de spălare de bani. Decizia, care vine la opt ani de la trimiterea în judecată a afaceristului, este definitivă.

Concret, Marian Iancu a fost condamnat la 8 ani, pentru evaziune fiscală în formă continuată, 5 ani pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi 10 ani pentru spălare de bani în formă continuată. În acest sens, instanţa a decis contopirea pedepselor aplicate şi a stabilit ca omul de afaceri să execute 10 ani închisoare, la care a adaugă un spor de doi ani. Astfel, acesta urmează să stea în spate gratiilor 12 ani de zile.

În acelaşi doar au fost condamnaţi şi Constantin Mărgărit şi Octavian Iancu (fratele lui Marian Iancu - n.r.) la câte zece ani de închisoare, Elenkalan Hazrettin şi Alex Martin (fost Akaroglu Cuneyit) la câte nouă ani de închisoare, Marius Turică şi Gheorghiţă Iancu, la câte şapte ani de închisoare, dar şi Silviu Neacşu la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare.

Mai mult, magistraţii au mai decis să confişte de la Marian Iancu peste 215 milioane de dolari şi 13 milioane de euro.

Prima condamnare

În 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timişoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, în timp ce fratele său, Octavian Iancu, şi Constantin Mărgărit au primite câte nouă ani. 

Decizia Tribunalului a fost constestată atunci la Curtea de Apel Bucureşti atât de procurori cât şi de inculpaţi.

Acuzaţiile aduse de procurori

Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost trimişi în judecată în 2006, în dosarul „RAFO” fiind acuzaţi de evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit că inculpaţii au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinăria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Citiţi şi:

Dosarul „Rompetrol” a împărţit 35,6 ani de închisoare la 11 inculpaţi

Senatorul Sorin Roşca Stănescu, PNL, şi-a petrecut noaptea după gratii. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât, marţi, că acesta se face vinovat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat în dosarul „Rompetrol“, condamnându-l definitiv la 2,4 ani de închisoare cu executare.

Motivarea condamnării lui Voiculescu: ICA a fost cumpărată cu preţul pentru o garsonieră la periferie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite