DNA cere pentru a treia oară ajutorul Parlamentului European în dosarul lui Adrian Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-a cerut din nou preşedintelui Parlamentului European o serie de documente care să ajute anchetatorii la instrumentarea dosarului în care europarlamentarul Adrian Severin este cercetat pentru fapte de corupţie.

Aşa au declarat surse din DNA, care au precizat că aceasta este a treia solicitare făcută către Parlamentul European de anchetatori în dosarul în care Severin este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, luare de mită şi trafic de influenţă.

„La data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale referitoare la învinuitul Adrian Severin, membru al Parlamentului European", se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că solicitarea iniţală a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parţial.


„Solicitarea iniţială a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parţial. Ca urmare, la data de 25 septembrie 2012, DNA a trimis o noua scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei", explică anchetatorii.

Ca urmare, în 25 septembrie 2012, DNA a trimis o nouă scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, extinse ulterior şi la infracţiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată".

În acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane, a precizat DNA în comunicatul citat.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin „a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputa?ilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008)".

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, „înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă", susţin procurorii DNA.

„În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", notează procurorii în documentul citat.

Adrian Severin declara în 15 ianuarie că nu mai ştie nimic despre evoluţia dosarului după audierea din luna iulie a anului trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite