DIICOT: O reţea transfrontalieră ar fi spălat 70 de milioane de euro prin firme-paravan din România

0
0

Nouă persoane sunt propuse spre arestare într-o ancheta în care sunt suspiciuni potrivit cărora 70 de milioane de euro, bani proveniţi din infracţiuni, ar fi fost spălaţi de o reţea transfrontalieră prin firme-paravan înfiinţate în România.

Banii au fost spălaţi prin firme-paravan deschise în România. Foto: DIICOT
Banii au fost spălaţi prin firme-paravan deschise în România. Foto: DIICOT

Procurorii DIICOT au făcut, marți, 13 percheziții în București și Călărași, într-un dosar privind fapte de spălare de bani proveniți din fraudă informatică și înșelăciune. Simultan, au fost percheziții în Suedia (4) și Republica Moldova (8). Concret, potrivit DIICOT, în intervalul februarie 2018 - ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei și Ungariei s-a conturat și dezvoltat un grup organizat specializat în activități de spălare a banilor. Nouă persoane sunt propuse spre arestare, iar o alta este cercetată sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că grupul punea la dispoziția altor grupări infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.

Firme-paravan au fost deschise în România

"În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucrainieni, moldoveni, suedezi) s-au deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăți comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracțională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniți din infracțiuni de înșelăciune și fraudă informatică, fiind identificate două moduri de operare pentru infracțiunile predicat:

-CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau după caz înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice (firmă, companie, holding, etc.), din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia;

-înșelăciuni, ce au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse", transmite DIICOT.

Procurorii spun că banii obţinuţi au fost transferaţi prin firme-fantomă către conturi din Europa şi au ajuns ulterior în conturile societăţilor din România, fiind ulterior redirecţionate către compani controlate prin interpuși în Hong Kong și Israel.

"Precizăm faptul că, volumul tranzacțiilor care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de USD", informează DIICOT.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST și EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Ucraina și Italia. De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă, mai spun procurorii antimafia.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite