Covasna: Protest împotriva construirii unei fabrici de cherestea la Reci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona Harghita Covasna FOTO Arhivă Adevărul
Zona Harghita Covasna FOTO Arhivă Adevărul

Peste 100 de persoane, cei mai mulţi fiind tineri, au participat marţi seară, la un miting în centrul municipiului Sfântu Gheorghe pentru a protesta împotriva intenţiei companiei austriece Holzindustrie Schweighofer de a construi o fabrică de cherestea în localitatea covăsneanã Reci.

Protestul a fost organizat de liderii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Acesta consideră că investiţia nu este în avantajul comunităţii locale, pentru că va afecta grav mediul înconjurător prin exploatarea „nemiloasă“ a pădurilor şi va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului, potrivit Agerpres.

Această investiţie austriacă reprezintă un pericol chiar şi pentru siguranţa naţională a României. Trebuie doar să ne aducem aminte de dezastrele provocate de defrişările masive, iar în următorii zece ani aceste păduri vor fi rase de pe faţa pământului. Să nu uităm de inundaţiile care pot fi provocate în urma acestor tăieri masive de masă lemnoasă, de iminentul dezechilibru produs la nivelul ecosistemelor. Infiltrarea companiei austriece în judeţul Covasna nu reprezintă altceva decât falimentarea conştientă a unităţilor din industria prelucrării lemnului (...) şi redirecţionarea angajaţilor către oficiile de plasare a forţei de muncă“, a declarat preşedintele organizaţiei de tineret a PPMT Covasna, Toke Ervin.

Conducerea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie că a început demersurile pentru construirea unei fabrici de cherestea în judeţul Covasna, pe care intenţionează să o pună în funcţiune anul viitor. Investiţia este preconizată la 150 de milioane de euro şi se vor crea circa 650 de locuri de muncă. 

Holzindustrie Schweighofer mai deţine patru fabrici de cherestea la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din producţie este exportată pe piaţa asiatică, mai ales în Japonia.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale sunt împotriva acestui demers şi au lansat o petiţie online, care a fost semnată de peste 800 de oameni până în acest moment.Un studiu realizat de CCI Covasna arată că fabrica de la Reci ar putea afecta maximum 50 de firme şi cel mult 440 de persoane, prin desfiinţarea locurilor de muncă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite