Cea mai scumpă sticlă cu coniac din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai scumpă sticlă cu coniac din lume
Cea mai scumpă sticlă cu coniac din lume

Cea mai scumpă sticlă cu coniac din lume, Chambord Royal, în valoare de  1.4 milioane de euro, a fost prezentată la Săptămâna Modei în Londra - sezonul primăvară/vară 2010. Coniacul făcut din mure negre este ţinut într-o sticlă încrustată cu diamante, perle şi aur.

  • La începutul secolului al XVI-lea, navigatorii din zona Canalului Mânecii, majoritatea englezi si olandezi, au inceput sa distileze vinul şi adăugau apoi apa „vinului concentrat“, după care îl vindeau. Olandezii au numit bautura „Brandewijn“, echivalentul englezescului „burned wine“ („vin ars“), antemergatorul cuvântului „Brandy“.
  • Un secol mai tarziu, locuitorii provinciei Cognac incep sa faca dubla distilare a vinului, reducand si mai mult apa din vin. Din pura intamplare se descopera, insa, ca „apa vietii“ isi imbunatateste calitatile in timp, in contact cu lemnul de stejar. Dupa un timp, „vinul ars“ incepe sa fie cautat si consumat fara adaos de apa si primeste numele de „Cognac“, dupa zona unde era produs. Cu un sol bogat, o clima moderat mediteraneana si generoase resurse heliotermice, Valea Charente din Cognac reprezinta un loc excelent pentru cultivarea vitei-de-vie
  • In 1909 este semnat primul decret pentru protectia numelui Cognac si a modului de fabricare a bauturii.
  • Dupa procedura de dubla-distilare, in timpul maturarii in butoaie de stejar, cognacul isi ia, aroma si gustul specific. Culoarea aurie a cognacului este data de taninurile transmise de lemnul de stejar. Marile cognacuri sunt tinute mult mai mult timp la maturat, castigand astfel complexitate, parfum, aroma si gust. Buchetul si aroma perfecta a cognacului ajung la perfectiune numai dupa cincizeci de ani de maturare.
  • In final, cea de-a treia faza – „oxidarea“ – este faza in care isi desavarseste buchetul si culoarea aurie. O data transferat in sticle, cognacul nu mai are contact cu aerul sau cu lemnul, astfel ca procesul de maturare inceteaza. Producatorii renumiti isi pastreaza cognacul vechi in damigene in pivnite cu totul si cu totul speciale, numite in mod traditional „Paradise“.
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite