Ce riscă procurorii care au ţinut la sertar dosarele consilierului Rîciu de la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii care au ţinut la sertar dosarele penale ale lui Valentin Rîciu, fostul agent şef principal de la Poliţia Rutieră devenit consilier al ministrului de Interne Carmen Dan pe probleme sindicale, riscă excluderea din magistratură.

Procurorii Parchetului General, care au verificat modul în care anchetatorii şi-au făcut treaba, au sesizat Inspecţia Judiciară. Mai precis, sunt vizate două dintre cele trei dosare ale lui Valentin Rîciu, instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în care procurorii ar fi tergiversat cercetările.

În cazul celui de al treilea dosar, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4, procurorul de caz ar fi delegat poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere pentru efectuarea cercetărilor, însă actele dispuse nu ar fi fost efectuate la termen.

Rîciu este cercetat din 2016 pentru o infracţiune de ultraj pentru că de mai multe ori şi-a ameninţat un coleg pe o reţea de socializare. Într-un alt dosar deschis în acelaşi an, consilierul este acuzat de înşelăciune.

Acum, mingea este în terenul Inspecţiei Judiciare, ai cărei inspectori trebuie să stabilească dacă Parchetul General a avut dreptate atunci când a stabilit că procurorii nu şi-au făcut treaba. „Inspecţia Judiciară trebuie să facă un control, iar în funcţie de rezultat, se va sesiza sau nu din oficiu cu privire la o eventuală abatere disciplinară. Procurorii respectivi riscă de la un simplu avertisment, mutare disciplinară la un alt parchet pe o perioadă de până la 6 luni, reducerea salariului cu 20% tot pe 6 luni până la excluderea din magistratură, în funcţie de ce constată inspectorii. Dacă procurorii Parchetului General au sesizat Inspecţia, înseamnă că lucrurile nu sunt ok şi ştiu eu de ce au sesizat“, a explicat, pentru „Adevărul“, un expert în drept. 

Dumitru Coarnă: E clar că dosarele au fost tergiversate

Cea mai gravă acuzaţie care i se aduce consilierului MAI este de abuz în serviciu, dosar deschis în 2017. Potrivit surselor judiciare, atunci când a fost angajat la Brigada Rutieră, Valentin Rîciu ar fi plecat la mare cu sindicatul pe care îl conducea, în timpul orelor de serviciu şi în baza unei semnături false.

„Dacă dosarele sunt din 2016, e clar că au fost tergiversate. Cineva i-a  făcut plângeri penale, in personam“, spune  Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), din care a făcut parte şi Valentin Rîciu înainte să fie cooptat în echipa ministrului de Interne.

Liderul SNPPC a explicat, pentru „Adevărul“, cum ar fi putut să participe, legal, Valentin Rîciu la acţiunea sindicatului, care i-a adus acuzaţia de abuz în serviciu.

„Îmi aduc aminte de plecarea la mare. A fost în august 2015, am avut atunci o adunare a consiliului general. Povestea de acolo este. Valentin Rîciu era reprezentantul nostru în Brigada Poliţiei Rutiere. Sindicatul are un acord încheiat cu cei de la Ministerul de Interne, care prevede că, la astfel de acţiuni, le comunicăm tabelul cu cei care participă. Sunt trei variante în care poţi să participi în timpul programului. Se poate cere învoire, se pot lua zile de concediu de odihnă sau zile libere, compensate din orele de muncă suplimentare. De regulă, sindicaliştii îşi iau zile de concediu sau de muncă suplimentară. Cei mai mulţi care lucrează în operativ au foarte multe ore de muncă suplimentare care trebuie recuperate. Am vorbit cu doi dintre colegii de la Bucureşti care au participat atunci la consiliul general şi mi-au spus că şi-au luat liber în contul orelor suplimentare. Dar nu ştiu cum a procedat Valentin Rîciu“, a spus Dumitru Coarnă.  Ancheta a fost dispusă de procurorul general Augustin Lazăr, care a cerut verificarea modului în care parchetele au instrumentat cele trei dosare care îl vizau pe agentul şef principal de poliţie.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite