Arădean judecat fiindcă a vrut să ia acasă un cerb ucis accidental. Mașina, la un pas să fie confiscată

0
Publicat:

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală într-un dosar de furt în care un bărbat care a vrut să ia acasă un cerb pe care l-a lovit accidental cu mașina a fost trimis în judecată. În primă instanță, judecătorul a dispus inclusiv confiscarea mașinii, dar în apel pedeapsa a fost îmblânzită.

Un bărbat care a vrut să ducă acasă cerbul lovit cu mașina a fost condamnat pentru furt FOTO Arhivă
Un bărbat care a vrut să ducă acasă cerbul lovit cu mașina a fost condamnat pentru furt FOTO Arhivă

Un bărbat din județul Arad (cu antecedente care nu atrag recidiva) a fost condamnat la o amendă de 5.000 de lei și un an și o lună de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei  pentru furt calificat, după ce a încercat să ia acasă un  cerb pe care l-a omorât accidental, după ce i-a ieșit în fața mașinii.  

Incidentul a avut loc în aprilie 2019, pe un câmp din județul Arad. În timp ce mergea pe un drum agricol, la volanul unui Hyiundai, bărbatului i-a ieșit în față o turmă de cerbi. Șoferul nu a mai putut evita impactul și a lovit un cerb, omorându-l. Bărbatul a pus animalul în mașină și a plecat spre casă, dar a fost văzut de un vânător, care a sesizat Poliția.

Fiind urmărit, bărbatul care a lovit cerbul a rămas blocat într-un șanț. A abandonat mașina și a plecat. Polițiștii au găsit mașina abandonată în șanț, iar în apropiere, într-un canal, acoperit cu crengi a fost găsit cerbul. Criminalistul chemat la fața locului a găsit în mașină fire de păr de la cerb și o pată de sânge.

În apărarea sa, bărbatul a spus că „a urcat cerbul în maşină cu intenţia de a-l duce la secţia de poliţie, nefiind prima dată când maşina i-a fost avariată de animale sălbatice”. Bărbatul a mai spus că a fugit de vânătorul care îl urmărea pentru că  „s-a speriat, auzind că în trecut au existat cazuri în care s-au împuşcat câini pe stradă şi au fost sechestraţi ciobani”.

La un pas să fie obligat să achite cerbul și să îi fie confiscată mașina

Prima fază a procesului în care bărbatul a fost trimis în judecată s-a desfășurat la Judecătoria Chișineu-Criș. Aici, pe lângă pedeapsa primită, bărbatul a fost obligat să achite contravaloarea cerbului (12.000 de euro) și i-a fost confiscată mașina.

Sentința a fost atacată cu apel, iar Curtea de Apel Timișoara a anulat parțial sentința. Mai exact, judecătorii Curții de Apel Timișoara l-au condamnat pe bărbat cu amânarea aplicării pedepsei pentru furt, dar au anulat confiscarea mașinii și plata despăgubirilor de 12.000 de euro. Judecătorii au arătat că astfel de măsuri puteau fi dispuse doar în caz de braconaj, ceea ce nu e cazul.  

„Curtea observă că inculpatul a ucis cerbul fără intenţie şi atunci profitând de această conjunctură a luat hotărârea de a şi-l însuşi şi l-a pus în maşină. Problema confiscării autovehiculului s-ar fi pus în situaţia în care inculpatul ar fi săvârşit infracţiunea de braconaj, ceea ce nu este cazul în speţă”, au explicat judecătorii.

Magistrații au mai arătat că s-ar fi pus problema acordării despăgubirilor „dacă inculpatul ar fi săvârşit infracţiunea de braconaj, sau dacă ar fi transportat cerbul ştiind că acesta a fost ucis printr-o faptă de braconaj”.

„În cauza de faţă, inculpatul este trimis în judecată pentru infracţiunea de furt calificat, în condiţiile în care inculpatul a ucis cerbul din culpă, întrucât i-a sărit în faţa maşinii”, au mai explicat motivele pentru care bărbatul nu poate fi pus să achite contravaloarea cerbului, în valoare de 12.000 de euro.

Sentința Curții de Apel Timișoara este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite