Ambasada Franței: Nicio plângere formală privind condițiile din baza Cincu formulată de militarii francezi

0
Publicat:

Ambasada Franţei la Bucureşti transmite că niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată.

Ambasada Franței anunță că militarii săi nu au depus nicio plângere FOTO Inquam Photos
Ambasada Franței anunță că militarii săi nu au depus nicio plângere FOTO Inquam Photos

Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Bucureşti amintesc, într-un comunicat, că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie, iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfăşurat batalionul "Spearhead" al Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

Format din 500 de militari, batalionul a fost iniţial dislocat la baza "Mihail Kogălniceanu", situată la Constanţa, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluţia care oferea cele mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai, detaşamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 şi 1.000 de militari până la finalul anului.

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni.

Franţa a asumat responsabilităţile privind camparea, alimentaţia militarilor şi alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziţie toate elementele solicitate de partea franceză, arată reprezentanţii Ambasadei Franţei.

"De la instalarea misiunii AIGLE în România, presa a fost mereu invitată să facă reportaje în această bază, în cadrul evenimentelor de tip "media day" sau individual, iar comunicarea a fost în permanenţă deschisă", încheie comunicatul.

Condițiile de la baza Cincu, criticate de presa franceză

Presa franceză și unii politicieni de la Paris au astras atenția asupra condițiilor în care își desfășoară activitatea soldații lor, la baza de la Cincu. Potrivit MApN, responsabilitatea hranei și a celorlalte servicii e a părții franceze.

Potrivit presei franceze, condițiile de viață din baza Cincu sunt considerate de mulți militari drept „nedemne”. Aceștia se tem că iarna care vine va înrăutăți lucrurile.

Problema meselor primite de militarii francezi a ajuns inclusiv pe agenda superiorilor de la Paris. Statul Major al Armatei franceze nu neagă existența unei probleme, dar dă asigurări că „mesele se vor îmbunătăți calitativ și cantitativ, în special cu adăugarea de suplimente alimentare, mai multe produse lactate și fructe”.

În ancheta Mediapart sunt trecute în revistă o listă lungă de nemulțumiri, de la problema încălzirii, insuficiente mașini de spălat sau a câinilor vagabonzi. „Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”, a declarat un francez prezent la Cincu, pentru Mediapart. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite