Administraţia Prezidenţială: Lucian Duţă nu a fost încă numit în Consiliul de Administraţie al CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Duţă nu a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate întrucât preşedintele Traian Băsescu nu a semnat vreun decret în acest sens. De asemenea, în Monitorul Oficial nu a apărut vreo astfel de decizie, a explicat pentru adevarul.ro Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, a explicat Bogdan Oprea, consilierul prezidenţial Virgil Păunescu, cel care a semnat nominalizarea medicului Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al CNAS, „nu şi-a înaintat demisia din funcţie şi nici nu i-a fost solicitat acest lucru”.

Nominalizarea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie (CA) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a stârnit numeroase controverse.

Deşi nominalizarea a fost făcută de Traian Băsescu încă din 10 iunie, premierul Ponta a anunţat că refuză propunerea pe motiv că Duţă este cercetat penal.

Acesta a arătat că „revenirea lui Duţă reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a CNAS”, fiind necesară găsirea unei „soluţii rapide” în aşa fel încât instituţia să funcţioneze în slujba cetăţenilor.

Doru Bădescu a categorisit numirea lui Duţă drept o gafă a Administraţiei Prezidenţiale, adăugând că nu va întruni consiliul până la „retragerea acestei nominalizări scandaloase şi, în acelaşi timp, dubioase“.

DNA: Lucian Duţă nu are calitate de învinuit sau inculpat

Duţă, care a demisionat de la cârma CNAS în 2012, susţine că a acceptat nominalizarea pentru a finaliza două dintre proiectele legate de informatizare, începute de el: cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului.

În plus, acesta a declarat că deşi Corpul de Control al primului ministru şi Curtea de Conturi au sesizat nereguli la CNAS, el nu a fost informat că împotriva sa s-ar fi început urmărirea penală, fapt confirmat şi de oficiali din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceştia susţin că Duţă este cercetat în două dosare aflate în lucru, însă el nu are calitate de învinuit sau inculpat.  

Lucian Duţă a fost nominalizat pe locul Monicăi Pop, şefa Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti,  numită  în Consiliul de Administraţie de Traian Băsescu în octombrie 2012. Aceasta a demisionat însă la scurt timp din motive legate de incompatibilitate cu funcţia de manager de spital pe care o deţine de 18 ani.

Ponta a semnat decretul de numire a lui Cristian Buşoi la şefia CNAS

Premierul Victor Ponta a semnat, vineri, decretul de numire a europarlamentaruljui PNL Cristian Buşoi, la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Asta după ce, joi seară, fostul şef al CNAS Doru Bădescu a demisionat din funcţie.

Acesta a explicat că va face publice măsurile pe care le are în vedere ca viitor şef al CNAS doar după ce se va consulta cu primul ministru şi cu Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, informează Mediafax.

Referitor la taxa de clawback (o taxă impusă producătorilor de medicamente), Buşoi a precizat că „este o decizie politică a Guvernului şi că nu e o chestiune care ţine exclusiv de CNAS, ea fiind în primul rând a Ministerului de Finanţe şi a Ministerului Sănăţii”.

„Cred că discuţiile care se poartă în acest moment legate de diferenţierea pentru generice şi originale, precum şi felul în care se calculează această taxă sunt importante, binevenite. Rămâne să se ia o decizie politică care va fi respectată de CNAS”, a completat Buşoi.

Pe aceeaşi temă:

Premierul Victor Ponta a semnat decretul de numire a lui Cristian Buşoi la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite