VIDEO CAPACITATE 2013 Rezolvarea subiectelor primite la Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la examenul la Română de la Evaluarea Naţională 2013, care a avut loc marţi dimineaţă, au fost rezolvate la emisiunea ”Adevărul Live” de profesoara Ecaterina Stanca, de la Liceul ”Tudor Vianu” din Capitală.

”Subiectele par de dificultate medie, ca de obicei, sunt subiecte la care elevii ar fi trebuit să se aştepte având în vedere simulările care au avut loc în toată ţara”, a declarat profesoara marţi dimineaţă, la ”Adevărul Live”, îmtr-o discuţie despre proba la Română de la Evaluarea Naţională 2013.

”Subiectele au fost de dificultate medie, nici grele, dar nici uşoare, complexe, au trecut prin toată materia. Trebuia să fi învăţat constant, şi morfologie şi sintaxă. Din punctul meu de vedere, diferenţierea se va face la subiectul de literatură unde se va ţine cont şi de exprimare şi de morfologie. Însă, dacă nu sunt atenţi, pot cădea în anumite capcane. Cine a învăţat în toţi cei patru ani trebuie să ştie să facă toate subiectele. Nu mai este aceeaşi problemă ca anul trecut, subiectele de anul acesta sunt corecte”, a declarat o altă profesoară de Română, de la o şcoală din Bucureşti.

Copiii care au ieşit de la examen au povestit la ”Adevărul Live”, prin Google Hangout, că a fost simplu, iar subiectele au fost accesibile şi se aşteaptă la note de 7-8.

image
image

Rezolvarea subiectelor la limba română de la Evaluarea Naţională 2013


Subiectul 1, 46 de puncte, Alexandru Vlahuţă, ”Durerile lumii”

”Textul pare destul de accesibil, nu cred că au fost probleme de înţelegere a textului, elevii trebuie să sesizeze trăsăturile morale, se merge mai mult pe acestea decât pe cele fizice”, a explicat profesoara de la „Vianu”, care adaugă şi faptul că, ”dacă ar fi fost un scriitor modern, ar fi fost probleme, însă textul nu cred că va pune probleme”. 


Ce ar fi trebuit să bifeze elevii care au dat proba la Română de la Evaluarea Naţională:

  • antonime: sărac-bogat, mari-mici, bucurie-tristeţe
  • când se cere explicarea rolului virgulei, dacă apare inaintea unei apoziţii aici există îndoieli. Mulţi confundă apoziţia cu construcţia incidentă - virgula din text se afla într-un raport de coordonare
  • reperele temporale - este aproape imposibil ca ele să nu fie găsite în text. Prin urmare, nu ar trebui să existe probleme în ceea ce priveşte promovarea examenului
  • la trăsăturile genului epic nu cred că vor fi probleme: sunt patru trăsături ale genului epic, nu consider că le va fi dificil să le identifice, iar naratorul este obiectiv
  • se poate întâmpla ca mulţi să analizeze doar semnificaţia secvenţei, însă trebuie să analizeze inclusiv figurile de stil: aici nu era dificil - de exemplu, avem o inversiune (”biata Ilinca Văduva”) şi o comparaţie (”ca o mamă”).


Elevii ar fi putut să sesizeze cel puţin un mijloc artistic, era greu să nu fi putut sesiza măcar comparaţia din text,  mai spune ea. În ceea ce priveşte virgulele, au învăţat raportul de coordonare prin juxtapunere, deci nu ar fi trebuit să le pună probleme. Referitor la narator, era unul obiectiv. ”Într-un fel, subiectele sunt mai uşoare decât la simulare, chiar şi la liceul nostru s-a sesizat o îmbunătăţire a rezultatelor. Prin urmare, au fost benefice cele două simulări”, a adăugat aceasta.

”Sunt obişnuiţi să dea exemple care să dea dovadă de imaginaţie, dar care să se bazeze şi pe logică. În prezent, latura creativă a copiilor este mult mai dezvoltată, ceea ce se vede şi în cerinţele de la Bacalaureat sau Capaticate. Îi ajută şi mijloacele media, au foarte multe posibilităţi prin care să obţină informaţii”, a concluzionat profesoara.


Subiectul al II-lea - Ziua de Crăciun. Cum se va petrece ea în 2200, luat de pe site-ul www.eucitesc.ro.

A. La punctul 1, erau foarte uşor de identificat informaţiile cerute: numele concursului din anunţul preluat de pe www.eucitesc.ro (Eucitesc.ro) şi termenul limită pentru depunerea textelor pentru concurs (23 decembrie), la fel ca în cazul cerinţei de la pct. 2: valoarea premiului concursului şi pentru ce poate fi folosit el (500 de lei, bani ce pot fi folosiţi pentru achiziţia de cărţi).

La pct 3, funcţia morfoilogocă: ”poartă” - verb, ”îl” este pronume personal, ”conversaţiile” - substantiv şi ”nostru” este adjectiv pronominal posesiv si nu pronume posesiv

La pct. 4, funcţia sintactică: ”acest fel” - să aibă grijă să nu treacă pronume demonstrativ, ci adjectiv pronominal demonstrativ, iar la ”scrie”, trebuia să fie atenţi că verbul este predicativ şi nu copulativ, deci este predicat verbal

La cerinţa 5, în cazul frazei „Vom selecta trei texte finaliste care vor fi publicate pe site pentru a putea fi comentate de voi”, prima propoziţie era propoziţie principală, iar a doua era subordonată atributivă. Această cerinţă ar putea pune probleme elevilor, susţine profesoara.

La punctul 6, exemplu: ”El era cum mi l-am imaginat”.

B. Compunerea de 10 - 15 rânduri, din partea a doua, trebuie să fie o succesiune logică. ”Limitarea reprezintă uneori o problemă, mai ales pentru cei care au o fantezie bogată. Elevii trebuie obişnuiţi să fie capabili să facă o sinteză, dar este nevoie şi de un plan, pentru ca elevul să îl urmărească pe hârtie. La compuneri este întotdeauna recomandabil un plan”, susţine profesoara.

Profesorii susţin că probleme ar fi putut să apară la partea de gramatică, subiectul al doilea, punctul A, la subpunctele 4 şi 6.

Ce spun elevii despre subiecte

Daniel, elev: Per total mi s-a părut destul de greu, sper să iau nota 5.

Gabriel, elev: A fost uşor. Din text reieşeau răspunsurile, mă aştept la un 7-8.

Cât mai citesc elevii

”Cărtărescu lamenta faptul că noua generaţie părăseşte lectura. Elevii sunt nevoiti să parcurgă romanul pentru a putea să răspundă cerinţelor, care sunt mai dificile decât în trecut. Sunt cerinţe complexe, care solicită gândirea elevului. Urmăresc modul în care elevul este capabil să desprindă sensurile din text”, a spus Stanca.

Aceasta este de părere că ”obiectivitatea a crescut foarte mult la Capacitate, nu se pot comite fraude. Sunt şi copii care nu iau meditaţii şi care fac faţă cu brio examenului de Capacitate”. ”Un elev bun, din punctul meu de vedere, se poate descurca cu ce învaţă la clasă. Nu trebuie să avem aşteptări doar din ceea ce se întâmplă la clasă”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite