Sindicaliştii din Educaţie cer majorarea bugetului alocat învăţământului până la 6% din PIB: „Arătați că vă pasă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită parlamentarilor să majoreze bugetul alocat învăţământului, conform articolului din Legea Educaţiei, care prevede alocarea a 6% din PIB, anunță Agerpres.

Sindicaliștii din Educație cer mai mulți bani pentru învățământ FOTO Adevărul
Sindicaliștii din Educație cer mai mulți bani pentru învățământ FOTO Adevărul

  "Aveţi posibilitatea, în zilele următoare, să majoraţi în Parlament bugetul alocat învăţământului, să respectaţi articolul din Legea Educaţiei care prevede alocarea a 6% din PIB pentru şcoala românească. Numai prin educaţie avem şansa de a da tuturor copiilor noştri şi României un viitor mai bun în Europa şi în Uniunea Europeană", susţine preşedintele federaţiei sindicale, Marius Ovidiu Nistor, într-o scrisoare deschisă transmisă Parlamentului României.

"România a pierdut ieri o șansă bună"

Acesta a făcut o comparaţie între importanţa intrării României în spaţiul Schengen pentru Europa şi importanţa sistemului educaţional pentru România.

"România a pierdut ieri o şansă bună de a fi inclusă în Schengen. Şi asta nu pentru că nu ar fi meritat sau pentru că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile primite de la Uniunea Europeană. România nu a fost primită în Schengen pentru că unii politicieni europeni nu ne doresc acolo. Aşa cum Europa ne ţine în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României şi parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011, a articolului din Legea Educaţiei potrivit căruia învăţământul trebuie să primească 6% din PIB. Tot la fel se întâmplă şi cu salarizarea angajaţilor din învăţământ. Nu o dată ni s-au promis şi chiar s-au votat drepturi şi creşteri salariale care au fost ulterior prorogate sau anulate. Doamnelor şi domnilor politicieni, nu mai acuzaţi Austria şi politicienii de la Viena pentru poziţia avută. Nu au făcut decât să vă copieze, să plagieze propria dumneavoastră politică de amânare repetată şi nejustificată a luării unor decizii favorabile pentru viitorul nostru ca naţiune", susţine Nistor, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Țară exportatoare de forță de muncă ieftină

În opinia sa, tot acest dezinteres faţă de sistemul educaţional din ultimii 33 de ani a transformat România într-o ţară exportatoare de forţă de muncă ieftină, de români şi românce care, fugind de sărăcie, au plecat să le culeagă legumele şi fructele europenilor, să fie badante, să facă tot ceea ce pentru "europenii de lux" este sub demnitatea lor.

"Noi, cei din Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', vă cerem să respectaţi legea! Arătaţi că vă pasă! Arătaţi că nu mai vreţi să fim doar 'necalificaţii' Europei!", a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite