Se caută profesori care să realizeze subiecte pentru examenele naționale

0
Publicat:

Ministerul Educației a lansat un apel de selecție a cadrelor didactice pentru completarea grupurilor de lucru în vederea enunțării subiectelor pentru examenele din anul școlar 2023-2024. Selecția are loc în perioada 2-20 octombrie.

Se caută profesori care să realizeze subiecte pentru examenele din anul școlar 2023-2024
Se caută profesori care să realizeze subiecte pentru examenele din anul școlar 2023-2024

Profesorii selectați vor alcătui subiecte pentru evaluările competențelor de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, Bacalaureat, Definitivat și Titularizare. 

Cadrele didactice alese vor dezvolta exerciți, teste, variante de subiecte, fișe de lucru, dar și bareme de evaluare și notare sau caiete ale cadrelor didactice, potrivit anunțului Centrului Național de politici și Evaluare în Educație (CNPEE). 

Pe site-ul Ministerului nu se menționează dacă profesorii vor fi plătiți pentru aceste lucruri, până acum aceștia nu au fost răsplătăți pentru propunerile pentru subiecte. 

Sunt așteptați profesorii atât de la oraș, cât și din mediul rural, din unitățile de învâțământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal, cu filiere teoretică, vocațională și tehnologică, și în unitățile de învăţământ care școlarizează elevi aparținând minorităților naționale. 

Înscrierea cadrelor didactice are loc în perioada 2-12 octombrie 2023 și se va face prin intermediul aplicației disponibile. Potrivit CNPEE, selecția cadrelor didactice se face baza competenței și a experienței, dar și în funcție de timpul disponibil al fiecăruia pentru a se implica în această activitate. 

Etapa a II-a, reprezentată de selecția candidaților, are loc în perioda 13 -18 octombrie 2023 , iar anunțarea rezultatelor selecției se va face în perioada 19 și 20 octombrie 2023. Vor fi anunțați numai candidații selectați. 

Profesorii eligibili sunt cei care au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în  învățământul preșcolar în ultimii trei ani școlari (pentru Definitivat, Titularizare), primar (pentru Evaluarea Națională pentru clasa a a II-a și a IV-a, Definitivat, Titularizare), în învăţământul gimnazial (pentru Evaluarea Națională clasa a VI-a, a VIII-a, Definitivat, Titularizare ), în învăţământul liceal (pentru BAC, Definitivat, Titularizare), respectiv desfășoară activități de predare-învățare-evaluare la clasa pregătitoare în anul școlar curent (Pregătitoare). 

De asemenea, aceștia ar trebui să aibă abilități de operare pe calculator și să fi absolvit cursuri/stagii/programe de formare recunoscute prin credite profesionale transferabile, care vizează problematică specifică evaluării de proces/prin examene; – evaluării manualelor;  curriculumului, potrivit durselor citate.

Se caută cadre didactice care au experiență în activitatea de proiectare a itemilor, evaluarea proiectelor de manuale școlare, „ elaborarea de programe școlare prin participare în grupurile de lucru constituite în acest scop, la nivel national, au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică sau au gradul didactic I, II sau definitiv”, potrivit documentului de pe site-ul Ministerului Educației. 

Profesorii care vor să se înscrie nu trebuie să aibă rude sau  afini până la gradul IV ce urmează a susline respectivele evaluări, examene sau concursuri naționale.

Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor didactice este disponibilă pe site-ul CNPEE și pe cel al Ministerului Educației. 

Edupedu scrie că profesorii nu au fost niciodată plătiți pentru elaboarea subiectelor, dar de anul acesta ar putea fi plătiți cu 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite