Proiect legislativ pentru limitarea timpului petrecut la facultate: „Nu mai mult de 8 ore în facultate zilnic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inițiativă legislativă, vrea să limiteze timpul pe care studenții îl petrec în fiecare zi la facultate. Astfel, studenții ar putea studia maxim 8 ore pe zi la universitate, dacă proiectul va fi adoptat. 

Studenții ar putea petrece maxim 8 ore pe zi la facultate
Studenții ar putea petrece maxim 8 ore pe zi la facultate

Proiectul legislativ a fost depus în urma reclamațiilor primite de la studenți. Aceștia se plâng că programul de studiu poate ajunge și la 12 ore pe zi, la unele facultăți. 

Este și cazul sutdenților  de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, unde sute de studenţi au reclamat, pe lângă creşterea taxei pentru programul de licenţă, faptul că au cursuri şi până la 12 ore pe zi, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. 

Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, evidențiază inițiatoarea proiectului. 

De altfel,  este subliniat și faptul că majorarea taxelor de şcolarizare nu le permite studenţilor fără posibilităţi materiale să termine facultatea. 

Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar”, arată proiectul legislativ. 

Un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022 arată că abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%, conform sursei citate. Din totalul de 120.309 studenţi înscrişi la studii de licenţă în anul 2015 la programe de studii de trei şi patru ani, doar 57.705 au reuşit să obţină o diplomă de licenţă până în anul 2021. 

Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studenţii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativă nu afectează procesul educaţional în mod negativ, ci doar determină conducerea instituţiilor de învăţământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenţilor”, potrivit comunicatului citat.  

România este pe ultimul loc la numărul de persoane cu studii superioare, potrivit datelor Eurostat din 2022. În acest an s-au înscris la studii universitare cu aproximativ 88.000 mai puțini studenți decât în 2022-2023, potrivit Ministerului Educației și Institutului Național de Statistică (INS).  

Mai mult decât atât, procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3%) față de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit INS. 

Unul dintre motivele pentru care studenții renunță la facultate este reprezentat de lipsa posibilităților materiale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite