Părinții isterici, interziși în școli. „Unii au tendința să vină să-și facă dreptate”

0
Publicat:

Părinții-avocați care au tendința să meargă la școală pentru a le face copiilor dreptate atunci când consideră că aceștia sunt neîndreptățiți de colegi sau de dascăli nu vor mai avea acces în școli, din toamnă.

Scolile vor fi închise pentru părinți FOTO Shutterstock
Scolile vor fi închise pentru părinți FOTO Shutterstock

Accesul părinților în școli va fi restricționat din toamnă. Așa prevede noua lege a învățământului preuniversitar. Motivul: „Personalul didactic de predare are dreptul la siguranță în exercitarea actului educațional și nu poate fi perturbat în timpul desfășurării activității didactice“, se arată în Legea 198/2023.

Cu toate acestea, există și unele excepții. Mai exact, părinții vor putea intra în școli doar dacă au fost solicitați sau programați pentru o discuție cu un cadru didactic sau dacă participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de conducerea unității de învățământ. „Prin excepție (...) nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfășurării activității didactice intervenția autorităților care coordonează sistemul național de învățământ și/sau publice, în situațiile în care sănătatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, sau în timpul exercițiilor de alarmare pentru situații de urgență“, se mai arată în document.

Corina Atanasiu, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, consideră că limitarea accesului părinților în școli este o măsură benefică procesului de învățământ, cu excepțiile de rigoare, evident. „Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii. Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil. Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții. Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu“, a precizat Corina Atanasiu.

Combaterea bullyingului

Noua lege mai prevede și că înregistrarea cursurilor este interzisă. „Nu se consideră înregistrare a activității didactice stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare“, se mai arată în noua lege.

În legătură cu acest lucru, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România susține că organizația cere de mai multă vreme montarea camerelor video în toate școlile din România. „Această măsură ar fi cea mai bună armă împotriva fenomenul de bullying care a ajuns la un nivel alarmant în instituțiile de învățământ. Nu de alta, dar acest fenomen poate fi probat cu astfel de imagini pentru că are un caracter repetitiv. Apoi, inspectorii ar putea face inspecții virtuale, fapt ce ar duce la o optimizare a modului de predare, în general. Evident, trebuie pusă la punct o metodologie care să prevadă clar cine și cum se uită pe înregistrări pentru a nu exista probleme“, a subliniat Corina Atanasiu.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite