Fenomenul educațional generat de un profesor care crede în România. Ce este „Programare cu răbdare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inițiat în noiembrie 2018 de Bogdan Pătruț, profesor la Facultatea de Informatică din Iași, proiectul „Programare cu răbdare” a adunat sute de copii de gimnaziu și liceu din toată țara.

Profesorul Bogdan Pătruț și elevii săi din cercul „Programare cu răbdare” FOTO arhiva personală
Profesorul Bogdan Pătruț și elevii săi din cercul „Programare cu răbdare” FOTO arhiva personală

Scopul proiectului, pus în practică de Asociația EduSoft, este atragerea spre studiul informaticii a copiilor și tinerilor, prin abordarea unor teme interesante, într-un mod interdisciplinar și mai puțin formal.

În plus, elevii care au învățat informatică în peste 20 de centre din Bacău, București, Galați, Iași, Timșoara, Brăila, Zalău, Târgoviște, Mangalia au avut ocazia să întâlnească cu tineri de succes din domeniul IT sau cu profesor cu activitate academică deosebită.

Profesorul Mihaela Lupu, colaboratoare în proiect, ne-a declarat că „informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piața forței de muncă, dar numărul de ore de informatică din școală este insuficient în contextul evoluției domeniului IT în toate domeniile de activitate.”

Deși cercul „Programare cu răbdare” a funcționat neîncetat, o anumită perioadă de timp elevii și profesorii au interacționat mai mult online, fiind organizate tabere și școli de vară la munte. Copiii care în 2018-2021 erau activi la cerc au ajuns, între timp, studenți. Cercul își va relua acum activitatea în format fizic, atât în Bacău, cât și în Timișoara, Iași și în alte orașe.

„Elevii nu trebuie împărțiți în <selecționați pentru olimpiadă> și <restul>”

Atunci când au gândit acest proiect, organizatorii au plecat de la trei factori:

-informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piaţa forţei de muncă;

-numărul de ore de informatică din şcoală este insuficient în contextul evoluţiei domeniului IT;

-elevii sunt diferiţi şi pot fi atraşi de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design).

Profesorul Bogdan Pătruț merge pe învățarea interdisciplinară a informaticii FOTO arhiva personală
Profesorul Bogdan Pătruț merge pe învățarea interdisciplinară a informaticii FOTO arhiva personală

„Consider că nu trebuie să împărţim elevii din clasele de liceu în <selecţionaţi pentru olimpiadă> şi <restul>, pentru că riscăm să acordăm prea puţină atenţie acestora din urmă. Se întâmplă deseori ca aceşti copii normali, inteligenţi şi dornici să înveţe, să se subevalueze, dacă nu se ridică la exigenţele unui concurs de algoritmică de performanţă”, a precizat profesorul Bogdan Pătruț, conducătorul proiectului.

Oricine poate învăța programare

„Dar informatica nu este doar despre competiţii de algoritmică, deşi acestea au un rol important. Cred că cel mai bine este ca fiecare să fie într-o competiţie cu sine, să se autodepăşească în fiecare zi”, a continuat dascălul.

Organizatorii cercului „Programare cu răbdare” sunt de părere că oricine poate învăţa programare, dacă este harnic, perseverent şi răbdător, deoarece rezultatele nu vin peste noapte. Ei sunt de părere că trebuie să credem în România și în potențialul tuturor tinerilor din România de a face performantă în domeniu.

Proiectul „Programare cu răbdare” este despre copiii, despre colaborarea lor, despre întrajutorare, despre descoperirea frumuseţii informaticii sub toate aspectele ei, plecând de la înţelegerea unor noţiuni elementare, până la cele mai profunde elemente de cercetare ştiinţifică.

În Bacău, proiectul va continua începând cu decembrie 2022 în format fizic, printr-o colaborare nouă cu Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău.

„Am primit cu bucurie propunerea domnului profesor Pătruț de a organiza acest cerc la Colegiul Național „Ferdinand I”, ne-a declarat profesorul Nicu Harasemciuc, directorul liceului, care a adăugat că evenimentul relansării cercului de informatică vine în contextul sărbătoririi a 155 de ani de existență a unității școlare pe care o conduce.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri