Cum vor fi elaborate subiectele pentru admiterea suplimentară la colegii

0
Publicat:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că va menține în noile legi ale educației prevederea conform căreia colegiile vor putea organiza admitere suplimentară la liceu.

Ministrul Educației susține admiterea separată la colegii Foto: Arhivă
Ministrul Educației susține admiterea separată la colegii Foto: Arhivă

Subiectele care vor fi date la acest examen vor fi elaborate fie de Ministerul Educației, fie de specialiști ai Academiei Române, astfel că meditațiile cu profesorii din liceul respectiv nu vor mai avea logică.

"În acest sens, admiterea în liceu urmează să se organizeze nu numai în colegiile naţionale, dar şi în colegii. Nu este un element obligatoriu, este o şansă în plus pentru acele colegii care doresc să-şi formeze clase de excelenţă, clase de performanţă, clase de specializare. Acest concurs de admitere urmează să se susţină în colegiile care vor dori acest lucru după susţinerea Evaluării Naţionale. Doar după ce ambele procese se vor fi încheiat, există posibilitatea integrării în calendar astfel încât să nu se întârzie, să nu se intre mult în vară cu repartiţia elevilor. Chiar pot să vă spun că se va face nu mai târziu de data pe care o cunoaştem acum pentru repartiţia computerizată a elevilor. Acest lucru este posibil susţinând Evaluarea Naţională, spre exemplu, cu o săptămână mai devreme, iar în săptămâna care urmează să avem concursurile proprii de admitere, acolo unde colegiile vor decide şi vor solicita acest lucru”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Subiectele pentru admiterea la colegii vor fi elaborate la nivelul Centrului Naţional de Evaluare, cel mai devreme în anul 2024, dar se va avea în vedere și implicarea altor entități:

"Am discutat deja cu Academia Română şi există disponibilitate prin institutele Academiei Române să fie sprijiniţi în elaborarea acelor subiecte. Oricum, ele vor fi elaborate la nivel naţional, la solicitarea centralizată anunţată din timp a acelor colegii care vor să îşi organizeze admitere proprie în plus faţă de Evaluarea Naţională pentru o clasă din zece, pentru două clase, pentru trei clase din zece, este libertatea fiecărui colegiu să decidă acest lucru în Consiliul de Administraţie. Odată ce a decis acest lucru, toate probele de examen vor face parte din programa şcolară de gimnaziu, limba română şi matematica vor fi, dacă întrebaţi de diferenţa faţă de Evaluarea Naţională, aşa cum spune numele naţional, care va avea subiecte evaluare naţională de o dificultate de la foarte uşor la complicat pentru subiectele de departajare”.

Potrivit lui Cîmpeanu, aceste colegii pot propune şi alte probe de admitere, de informatică sau de limbă engleză.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite