Un fost militar american arestat pentru tentativă de spionaj în favoarea Chinei

0
Publicat:

Un fost subofiţer al serviciilor de informaţii militare americane a fost arestat vineri în Statele Unite și inculpat pentru tentativă de a furniza Chinei informaţii despre apărarea naţională, a anunţat Departamentul de Justiţie (DoJ), notează AFP, citată de Agerpres.

Departamentul de Justiţie al SUA: FOTO Shutterstock
Departamentul de Justiţie al SUA: FOTO Shutterstock

Joseph Daniel Schmidt, 29 de ani, a servit în armată din ianuarie 2015 până în ianuarie 2020, Ultima şi principala misiune a lui a fost la Batalionul 109 de Informaţii Militare, desfăşurat la baza armată Lewis-McChord, în statul Washington (nord-vest), a subliniat DoJ într-un comunicat.

Militarul american este suspectat că, la scurt timp după ce a părăsit armata în 2020, „a intrat în contactat cu consulatul chinez din Turcia şi, ulterior, cu serviciile de securitate chineze printr-un e-mail propunându-le informaţii despre apărarea naţională".

Ar fi furnizat Chinei informaţii clasificate 

În luna martie 2020, Joseph Daniel Schmidt a călătorit la Hong Kong, unde se presupune că şi-a continuat încercările de a „furniza serviciilor de informaţii chineze informaţii clasificate obţinute în timpul serviciului său militar".

Americanul le-ar fi propus în special un dispozitiv pe care l-ar fi păstrat, permiţând accesul la reţelele informatice militare securizate, potrivit aceleiaşi surse.

„A rămas în China, în principal la Hong Kong, până când a luat un zbor săptămâna aceasta spre San Francisco. A fost arestat la aeroport", a precizat DoJ.

Au datoria de a continua să protejeze aceste informaţii 

Joseph Daniel Schmidt este urmărit penal pentru că a încercat să livreze informaţii referitoare la apărarea naţională şi că a ascuns astfel de informaţii, două acuzaţii pasibile fiecare de pedepse de până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

„Persoanele cărora li se încredinţează informaţii referitoare la apărarea naţională au datoria de a continua să protejeze aceste informaţii dincolo de serviciul lor pentru ţară şi cu siguranţă dincolo de frontierele noastre", a afirmat procurorul general adjunct pentru securitate naţională din cadrul DoJ, Matthew Olsen, citat în comunicat.

Tot anul acesta, în august, doi membri ai Marinei SUA care lucrau în California au fost arestaţi şi inculpaţi pentru că au transmis Chinei informaţii sensibile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite