SUA vor ca China să-şi „folosească influenţa“ asupra Coreei de Nord după testarea unei rachete balistice

0
Publicat:

SUA cer o reuniune a Consiliului de Securitate şi vor solicita ca China, principalul aliat al Coreei de Nord, să ajute la potolirea Phenianului după tirul cu o rachetă balistică intercontinentală.

Kamala Harris, vicepreședinte al SUA FOTO: EPA-EFE
Kamala Harris, vicepreședinte al SUA FOTO: EPA-EFE

"Este sigur că diplomaţia noastră va face eforturi să determine China să se alăture ţărilor care condamnă acest lucru public astăzi şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge" Coreea de Nord, a declarat un înalt responsabil care o însoţeşte pe vicepreşedinta americană Kamala Harris în Asia.

SUA vor ca China "să-şi folosească influenţa pentru a convinge RPDC", a spus el, folosind numele oficial de Republica Populară Democrată Coreeană.

Responsabilul american, care a făcut aceste declaraţii sub acoperirea anonimatului, a confirmat versiunea Japoniei potrivit căreia racheta testată era cu rază lungă de acţiune.

"Acţiunea de astăzi reprezintă o nouă escaladare", pentru că această rachetă are "capacitatea de atinge SUA şi numeroase alte ţări din lume", a subliniat acest responsabil.

Kamala Harris, care a asistat la un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) la Bangkok, a participat vineri la o sesiune împreună cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar nu l-a întâlnit faţă în faţă, a adăugat sursa citată.

Preşedintele chinez a discutat luni timp de trei ore pe marginea summitului G20 din Bali cu preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat convins că Beijingul nu doreşte să vadă o nouă escaladare din partea Phenianului.

Kamala Harris a discutat, la rândul său, la Bangkok, despre lansarea rachetei nord-coreene, cu prim-miniştrii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei, Canadei şi Noii Zeelande.

Responsabilul american a declarat că vicepreşedinta Harris a făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU privind Coreea de Nord. "SUA cred că Consiliul de Securitate trebuie să se reunească şi să discute despre această chestiune", a subliniat aceeaşi sursă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite