Statele Unite nu au „nimic de-a face” cu atacul asupra consulatului iranian din Damasc

0
Publicat:

Statele Unite au dat asigurări că nu au „nimic de-a face” cu atacul asupra consulatului iranian din Damasc atribuit Israelului, un atac fără precedent care stârneşte temeri privind o escaladare a tensiunilor în regiune în contextul războiului din Fâşia Gaza, notează AFP, scrie Agerpres.

John Kirby FOTO: EPA-EFE
John Kirby FOTO: EPA-EFE

„Nu am avut nimic de-a face cu această lovitură din Damasc. Nu am fost implicaţi în niciun fel”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Comentariile ministrului iranian de Externe că ar trebui să fim traşi la răspundere sau că suntem de vină sunt pur şi simplu absurde. Nu avem nimic de-a face cu asta”, a adăugat acesta. Responsabilul american făcea referire la declarațiile șefului diplomației iraniene, Hossein Amir-Abdollahian.

Oficialul iranian a transmis „un mesaj important” Statelor Unite, care, „în calitate de susţinători ai regimului sionist”, „trebuie să îşi asume responsabilităţile”. Mesajul, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit, a fost trimis prin intermediul responsabilului cu afaceri al ambasadei Elveţiei în Iran, care reprezintă interesele americane în lipsa relaţiilor diplomatice între cele două ţări, potrivit ministrului.

Atacul fără precedent a făcut cel puțin 13 morți, inclusive doi iranieni importanți.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, a regretat moartea a şapte dintre membrii săi, inclusiv a doi generali din Forţa Quds, care operează în afara frontierelor. Iranul, care a promis să retalieze, a acuzat Israelul pentru atac, dar israelienii nu şi-au asumat responsabilitatea.

Cu toate acestea, adjuncta purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Israelul nu a informat Statele Unite în prealabil. „Nu am fost informaţi de către israelieni cu privire la lovitura lor sau ţinta vizată de la Damasc”, le-a spus Singh jurnaliştilor. „Am spus foarte clar Iranului, prin canale private, că nu suntem responsabili pentru această lovitură”, a spus ea.

Casa Albă a spus că Statele Unite ia „foarte în serios protecţia trupelor noastre şi a instalaţiilor noastre din Irak şi Siria”. „Şi aşa cum am demonstrat în trecut, aşa cum preşedintele Biden a spus foarte, foarte clar prin acţiunile pe care le-a ordonat, vom face tot ce este necesar pentru a proteja aceste trupe şi facilităţi”, a spus John Kirby.

Atacul de luni este primul care are ca țintă o clădire diplomatică din Siria, o ţară aflată în război civil din 2011, unde Iranul şi aliaţii săi susţin regimul preşedintelui Bashar al-Assad. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite