Soldatul american care fugise în Coreea de Nord a fost pus sub acuzare pentru dezertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldatul american Travis King a fost acuzat de dezertare după intrarea sa ilegală în Coreea de Nord prin zona demilitarizată, scrie vineri AFP, citată de Agerpres.

Travis King. FOTO Facebook
Travis King. FOTO Facebook

Armata  SUA a înaintat împotriva lui King opt capete de acuzare, printre care agresiune împotriva altor soldaţi, posesie de material de pornografie infantilă, fals în declaraţii şi deţinere ilegală de alcool, potrivit media din SUA.

Pedeapsa pentru dezertarea ajunge în SUA până la 3 ani de închisoare.

King era staţionat la momentul respectiv în Coreea de Sud.

După o altercaţie într-un bar în timp ce se afla în stare de ebrietate, pentru care a fost pus în detenţie într-o închisoare sud-coreeană, el urma să revină în SUA în iulie.

Travis King a reuşit însă să părăsească aeroportul din regiunea Seul, s-a alăturat unui grup de turişti în zona demilitarizată şi a trecut frontiera puternic fortificată cu Coreea de Nord, unde a fost arestat de autorităţile comuniste.  

Coreea de Nord a susținut atunci că soldatul dezertase pentru a scăpa de relele tratamente şi de discriminarea rasială din armata americană”.

Expulzat de Coreea de Nord

După terminarea anchetei, Coreea de Nord a „decis expulzarea” lui King în septembrie pentru intrare ilegală pe teritoriul său.

Travis King, care a ajuns în SUA la sfârşitul lui septembrie, va trebui să urmeze un „program de reintegrare”, cu examene medicale şi evaluarea stării de sănătate mintală, a declarat Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Coreea de sud și Coreea de Nord continuă să fie, din punct de vedere tehnic, în stare de război de la sfârşitul conflictului din peninsulă, în 1953, încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace, iar frontiera lor comună este puternic fortificată.

Travis King a dezertat „intenționat”

 Amintim că oficialii militari americani au declarat că King, a trecut „în mod intenționat și fără autorizație" în Coreea de Nord în luna iulie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite