Seria de gafe a președintelui Joe Biden continuă. Președintele SUA a confundat-o pe Angela Merkel cu Helmut Kohl

0
Publicat:

Președintele american Joe Biden s-a încurcat la un eveniment recent de campanie, confundându-i pe foștii cancelari germani Angela Merkel și Helmut Kohl, cel din urmă decedat în 2017. A fost a doua confuzie de acest fel a lui Biden în mai puțin de o săptămână, scrie politico.eu.

Joe Biden, președintele SUA FOTO: EPA EFE
Joe Biden, președintele SUA FOTO: EPA EFE

Vorbind miercuri la o strângere de fonduri la New York, liderul democrat și-a amintit de o conversație din 2021 cu liderii G7, când a avut loc derapajul. În acea conversație, liderii discutau despre revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, care avuseseră loc cu câteva luni înainte, când liderul german i s-a adresat lui Biden.

"Și atunci Helmut Kohl s-a întors spre mine și mi-a spus: Ce ați spune, domnule președinte, dacă ați lua London Times și ați afla că 1.000 de oameni au spart ușile parlamentului britanic, au ucis câțiva polițiști pe drum, pentru a refuza ca premierul să își preia funcția", a spus Biden, după cum au relatat mai multe surse.

Dar Kohl, care a condus Germania în calitate de cancelar din 1982 până în 1998, murise cu patru ani înainte și Merkel a fost cea care a participat la evenimentul G7 din 2021.

Aceasta este a doua oară în această săptămână când președintele american a confundat liderii europeni cu cei morți. În timp ce spunea o altă poveste despre summitul G7, Biden l-a confundat, la începutul acestei săptămâni, pe președintele francez Emmanuel Macron cu regretatul François Mitterrand, care a condus Franța din 1981 până în 1995 și a murit în 1996.

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, a avut în decursul mandatului o serie de lapsusuri jenante în public. În iulie 2023, el a spus din greșeală că "peste 100" de americani au murit din cauza Covid-19. Casa Albă a rectificat ulterior, spunând "peste 1 milion".

În iunie, el a confundat războiul din Ucraina cu cel din Irak, afirmând că președintele rus Vladimir Putin "pierde războiul din Irak".

Fostul președinte Donald Trump, care va fi principalul adversar al lui Biden la viitoarele alegeri prezidențiale americane, nu este nici el imun la gafe.

În octombrie anul trecut, Trump a confundat Ungaria și Turcia - numindu-l pe premierul ungar Viktor Orbán liderul Turciei. Și, mai puțin de o săptămână mai târziu, el a spus din greșeală că Ungaria se învecinează cu Rusia.

Luna trecută, Trump a confundat-o, de asemenea, pe candidata republicană la președinția SUA, Nikki Haley, cu fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite