Blinken: SUA vor lua măsuri dacă educația fetelor afgane nu se reia

0
Publicat:

Talibanii „căută să-și îmbunătățească relațiile cu comunitatea globală”, dar „acest lucru nu se va întâmpla dacă vor continua cursul actual”, a spus secretarul de stat al SUA.

Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE
Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE

Statele Unite împreună cu aliații din Occident vor lua măsuri împotriva talibanilor dacă educația fetelor din Afganistan nu va fi reluată. Acest avertisment a fost făcut joi la o conferință de presă privind rezultatele anului, de către secretarul de stat american Anthony Blinken.

[Pentru mișcarea talibană] vor exista costuri dacă nu se anulează această decizie de suspendare a educației fetelor. Nu le voi preciza astăzi aceste costuri în detaliu, dar ne vom descurca prin coordonarea acţiunilor cu aliaţii şi partenerii”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Potrivit acestuia, talibanii „se străduiesc să-și îmbunătățească relațiile cu comunitatea mondială”. „Asta nu se va întâmpla dacă vor continuă cursul actual”, a spus Blinken.

Marți, Ariana News a raportat că talibanii au ordonat suspendarea cursurilor pentru studenți până la noi ordine. Ministrul Educației din Afganistan a declarat că educația pentru femei face parte dintr-o cultură străină adusă în țară de Emir Amanullah (a condus Afganistanul din 1919 până în 1929) și Padishahul Mohammed Zahir Shah (a condus din 1933 până în 1973).

După ce au stabilit controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului până la începutul lunii septembrie 2021, susținătorii mișcării talibane au început să impună diferite restricții temporare asupra femeilor și fetelor, explicând acest lucru prin necesitatea creării unui „mediu islamic adecvat” în stat. În special, au lichidat Ministerul Afacerilor Femeii, care exista de aproximativ 20 de ani, creând în schimb Ministerul Apelului Islamic, Îndrumării, Comanzii binelui și Interzicerii Condamnabilului și, de asemenea, au obligat prezentatoarele TV să poarte hijab.

În plus, cursurile din universitățile și școlile afgane au fost suspendate după venirea la putere a talibanilor: clasele de juniori și-au reluat activitatea aproximativ un an mai târziu, pe 19 septembrie anul acesta. Cu toate acestea, doar băieții și profesorii bărbați erau admiși la cursuri. 

În martie, Ministerul Educației din guvernul interimar taliban a interzis fetelor de gimnaziu și liceu să meargă la școală. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite