Iran: Doi francezi şi un belgian, inculpați pentru spionaj

0
Publicat:

Procurorii iranieni au inculpat doi cetăţeni francezi sub acuzaţia de spionaj, a comunicat marţi un purtător de cuvânt al autorităţilor judiciare de la Teheran, transmite marţi DPA, potrivit Agerpres.

Gardienii Revoluției din Iran FOTO Arhivă
Gardienii Revoluției din Iran FOTO Arhivă

Cetășenii francezii, ale căror identităţi nu au fost precizate, mai sunt acuzaţi de „conspiraţie împotriva securităţii naţionale”, potrivit site-ului Misan al autorităţilor judiciare.

Acuzaţii spionaj și conspirație i-au fost aduse şi unui cetăţean belgian, potrivit purtătorului de cuvânt, citat de agenţia semioficială Student News Network, a transmis Reuters.

Procesele celor trei europeni vor avea loc în faţa unui tribunal revoluţionar.

Catherine Colonna, ministrul de externe al Franței, a confirmat arestarea a doi cetăţeni francezi în noiembrie în contextul protestelor din Iran.

Cetățeni străini treținuți

În decursul anului trecut, mai mulţi cetăţeni europeni, inclusiv turişti, au fost arestaţi şi inculpaţ în Iran, potrivit autorităţilor judiciare iraniene.

Peste 40 de străini au fost reţinuţi de la declanşarea recentului val de proteste la mijlocul lui septembrie.

Autorităţile de securitate justifică frecvent aceste detenţii prin acuzaţii de spionaj, în timp ce criticii acuză guvernul că foloseşte cetăţeni străini ca ostatici.

Amintim că, de la jumătatea lunii septembrie, mii de iranieni şi aproximativ 40 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile din Iran. De asemenea, doi bărbaţi de 23 de ani au fost spânzuraţi, potrivit AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite